Musthave: verlichting boven de eettafel

Musthave: verlichting boven de eettafel

Ken je dat gevoel van gezellig urenlang tafelen met familie en/of vrienden in de eethoek? Een heerlijk hapje en drankje erbij met een bijpassend spelletje, als dat geen genieten is?! Verlichting speelt dan een grote rol. Het is niet alleen praktisch, lampen boven de eettafel zijn ontzettend sfeerbepalend. Wij laten je in deze blog zien wat de mogelijkheden hiervan zijn en hoe je dit doet.

Ontdek ons assortiment verlichting

Middelpunt van de belangstelling

Voor veel mensen is de eettafel dé plek om bij elkaar te komen. Je begint en eindigt hier de dag met elkaar. Van ontbijten tot dineren en van huiswerk maken tot spelletjes spelen. Zoals we al aangaven zijn lampen boven de eettafel echt sfeerbepalend, ze zetten de tafel direct in het middelpunt van de belangstelling. Je kunt het zien als dé perfecte plek in huis om jouw interieurstijl eens extra uit te lichten.

Om de sfeer te bepalen kun je vele kanten op. Ga je voor een enkele lamp of juist twee dezelfde lampen naast elkaar? Misschien vind je dit wel saai, maar dan ga je toch gewoon voor twee verschillende lampen boven de eettafel. Zo moeilijk hoeft het uiteindelijk niet te zijn. Let hierbij wel op een aantal belangrijke dingen. 

De vorm van de eettafel

De vorm van de eettafel is van grote invloed op de plek van de hanglampen in de eethoek. Kies daarom jouw lampen met liefde, want uiteindelijk wil je dat de lampen gaan opvallen. Heb je een ronde tafel en wil je graag twee lampen boven de tafel? Verdeel de tafel denkbeeldig in tweeën en hang boven iedere helft een lamp. Heb je een langwerpige tafel in huis staan? Hang de lampen dan op een derde en twee derde van de tafel. Denk er wel om dat je de lampen op gewlijke hoogte hangt om het geheel in evenwicht te houden.

Kies je voor twee lampen boven de tafel, dan creëren deze samen voldoende licht boven de eettafel. Zorg er wel voor dat het geheel niet te fel wordt, je kunt dit oplossen door de lichtsterkte gelijkmatig te verdelen over beide lampen. Wil je het licht helemaal perfect aan de setting/sfeer aan kunnen passen? Dan is een dimmer in jouw geval de beste oplossing.  

Ga voor eenheid

Over het algemeen heb je in huis een bepaalde woonstijl. Kies daarom in de eethoek ook voor lampen die de stijl in huis vertegenwoordigen. Je kunt ervoor kiezen om twee lampen die op 't oog van elkaar verschillen erboven te hangen. De kunst is dan, om een rommelig aanzicht te voorkomen, om gelijkenissen te zoeken die de lampen sterk met elkaar verbinden. Denk hierbij aan materiaal, omvang, kleur en/of vorm. Kies bijvoorbeeld voor een kroonluchter en een bollenlamp die perfect passen bij de uitgesproken stijl van de eethoek. Beide lampen hebben dan hun eigen karakter, maar door het glas en de messing pendel vormen ze toch een geheel. 

Kijk wel uit met het mixen van verschillende stijlen. Tegenpolen gaan elkaar nooit versterken en zorgen gegarandeerd voor onrust boven de tafel. Hang daarom nooit een geweven, rotan lamp naast een lamp van staal, maar kies juist voor eentje met dezelfde luchtige eigenschappen. Houd je je bezig met deze tips, dan ben je in staat om prachtige combinaties samen te stellen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Op zoek naar verlichting boven de eettafel? Kom dan eens langs in onze winkel op onze XXL-verlichtingsafdeling en laat je inspireren door onze adviseurs. Zij laten je graag alle mogelijkheden zien. Zien we je snel?

Bekijk onze openingstijden

Delen