Verticuteren en kalk strooien

Verticuteren en kalk strooien

Heb jij ook last van mos en dood gras in jouw gazon? Of heb je last van verzuring? Geen paniek, daar zijn oplossingen voor! Stap de wereld binnen van verticuteren en kalken. Onderhoud van het gazon is erg belangrijk, maar waarom? Daar kom je achter in deze blog!

Wat is verticuteren?

Elk gazon heeft helaas te maken met viltvorming. Dit betekent dat water niet meer in de bodem wordt opgenomen, licht kan er niet meer bij kan komen en de lucht kan niet meer tot de bodem door kan dringen.

Verticuteren is een heel belangrijk onderdeel van het gazononderhoud. Het verwijdert de viltlaag en mos. Dit zorgt ervoor dat lucht, water en voedingsstoffen beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Het stimuleert de groei van gezond gras en zorgt voor een mooier gazon. Daarnaast helpt het ook om onkruid te verminderen en de weerstand tegen ziektes en plagen te verhogen.

Hoe doe je dat?

Verticuteren doe je het handigste met een speciale verticuteerhark of een verticuteermachine. Hierdoor hoef je nauwelijks te bukken en worden de dode grassen en mossen toch weggehaald. De verticuteerhark of verticuteermachine bestaat uit een aantal flink scherpe messen. Deze messen gaan tot één centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark uit het gras worden gehaald.

Wanneer doe je dat?

Hoe vaak je je gazon moet verticuteren, hangt af van de conditie van het gazon. Over het algemeen wordt aanbevolen om het één tot twee keer per jaar te doen. Bij voorkeur in het voor- en/of najaar. Als je gazon veel dode grassen en mos heeft, kan het nodig zijn om vaker te verticuteren. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften van je gazon en te beoordelen wanneer de beste tijd is.

Waarom moet je verticuteren?

Een beetje mos kan geen kwaad, maar zodra er grote platen mos beginnen te ontstaan, is het mooie gazon wel echt verdwenen. Oneffenheden ontstaan, het gras sterft langzaam af en verdwijnt. Mossen houden niet van zonlicht en groeien dus het liefst in schaduwrijke gazons. Gras heeft zonlicht nodig om te groeien en gezond te blijven. Het kan helpen om schaduw te vervangen door zon, door bijvoorbeeld de bomen of struiken te snoeien. Het zorgt ervoor dat de groei van mos wordt geremd.

Wat is kalken?

Elk gazon verzuurt met de tijd. De ene sneller dan de andere. Het is een natuurlijk proces. Lichte verzuring is geen probleem, het maakt het juist beter. Bij gras verloopt het proces het meest effectief in een lichtzure bodem (=een pH tussen 5.5 en 6.5). Het helpt om een mooi gazon te behouden. Als je gazon te zwaar verzuurt, kan dat verschillende problemen veroorzaken. Het gras kan geel worden, slecht groeien en vatbaarder worden voor ziekten en onkruid. Het kan ook de opname van voedingsstoffen verpesten, waardoor het gazon er over het algemeen minder gezond uitziet. Daarom is het belangrijk om de zuurtegraad van de grond in balans te houden door middel van kalken.

Door te kalken verhoog je de pH-waarde van de grond, waardoor het gras beter voedingsstoffen kan opnemen en het gezonder kan groeien. Het is aan te raden om een pH-bodemtest te doen voordat je gaat kalken. Het kan ook helpen om mosgroei te verminderen.

Waarom moet jij jouw tuin kalken?

  • Met kalken bereik je de juiste zuurtegraad (pH-waarde) van de bodem.
  • De meststoffen worden door kalk beter opgenomen, waardoor jouw gras een flinke gezonde groeispurt kan maken.
  • Kalk geeft minder kans op onkruid. Het gazon groeit mooi dicht, onkruid heeft dan minder kans om zich te ontwikkelen.

Wanneer ga je kalken?

Wanneer de bodem dus dreigt te verzuren, moet je ingrijpen. Door jaarlijks wat kalk op het gazon te strooien houd je de pH-waarde optimaal. Kalk kan je van september tot mei strooien, maar de beste periode om kalk te strooien is wanneer de bodem verzuurt, dus tussen half oktober en half februari. Door veel regen of sneeuw lost kalk gemakkelijk op en dringt het snel de bodem in. Eén keer per jaar is doorgaans voldoende. Gazons op zwaar verzuurde bodems moeten echter eerst hersteld worden. Deze geef je twee keer kalk; in het vroege voorjaar en in het najaar.

Na het verticuteren en kalken, ontstaan er mogelijk kale plekken. Niet heel charmant dus, maar niet schrikken: met nieuw graszaad heb je binnen een paar weken weer een prachtige volle mat. Zaaien kan het hele jaar door, maar de beste tijd om dit te doen is in het voorjaar of in het najaar.

Er zijn verschillende soorten graszaad. Als er veel op het gazon wordt gelopen of wordt gespeeld, is het verstandig om "sport en spel graszaad" aan te schaffen. Dit is speciaal voor intensief gebruik. Daarnaast heb je ook nog speciaal graszaad voor schaduwrijke gazons. Deze is ook geschikt voor zonnige gazons. Ook heb je stuifvrije microkorrels. Als je hier een keer doorheen loopt, geeft het graszaad niet af. Deze is geschikt voor gazon, sier- en moestuin.

Na het zaaien wacht je twee tot vier weken voor je gaat bemesten.

Onderhoud van het gazon is dus erg belangrijk. Bij Boer Staphorst op de tuinafdeling helpen onze adviseurs jou graag, door tips te geven voor jouw tuin en onze juiste producten daarvoor aanwijzen. Kom snel langs in onze winkel op de tuinafdeling en laat je informeren. Tot snel!

Bekijk onze openingstijden

Delen