Wat zijn wave gordijnen?

Wat zijn wave gordijnen?

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen voor in huis? En op zoek naar strakke en elegante gordijnen? Dan zijn gordijnen met een wave plooi iets voor jou.

Wat zijn gordijnen met een wave plooi? Het zijn gordijnen met een golvende plooi. In combinatie met de juiste stof valt het gordijn van zowel boven als onder perfect in de plooi. Dit zorgt voor een strak en elegant effect in jouw interieur.

Hoe ontstaat een wave plooi?

Een wave plooi ontstaat pas op het moment dat de gordijnen worden opgehangen. Maar hoe moet je wave gordijnen maken? Bovenin de vlakke stof van het gordijn wordt een stevige band genaaid waar de haakjes in komen. Bij de gordijnen worden speciale waverunners geleverd die je nodig hebt.

Deze runners zijn gekoppeld aan elkaar door middel van een touwtje. Als de gordijnen vervolgens aan deze runners worden gehangen, wordt de wave plooi zichtbaar. Doordat de runners gekoppeld zijn en hierdoor altijd dezelfde afstand behouden, vormt de wave plooi zichzelf. Je kunt dit dus goed zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het volledig uit handen te geven. Onze stoffeerders zorgen ervoor dat jouw wave gordijnen worden opgehangen.

Wave plooi valt niet mooi

Om wave gordijnen mooi te laten vallen, heb je wel geduld nodig. Als de gordijnen net nieuw zijn, dan vallen ze niet altijd direct perfect in de wave plooi. Dit komt door de stof en band die moeten wennen aan hun nieuwe vorm. Wil je dat dit iets sneller gaat? Bind het stofpakket een paar dagen bij elkaar met bijvoorbeeld een sjaaltje. Zorg er wel voor dat het niet te strak zit om kreukels te voorkomen.

Wat is het verschil tussen een wave plooi van 6 of 8 cm?

Het verschil tussen een wave plooi van 6 of 8 centimeter is echt minimaal. Het enige verschil is dat de 6 cm een iets kleinere plooi heeft waardoor het geheel minder diep is en minder ruimte inneemt in de kamer. Met het blote oog is dit verschil eigenlijk niet op te merken.

Wat zijn de nadelen van wave gordijnen?

Nadelen van wave gordijnen is als eerst dat het stofpakket meer ruimte inneemt in de kamer ten opzichte van bijvoorbeeld een enkele plooi van een gordijn. Behoort een klein stoffenpakket tot je wensen, dan is de keuze voor wave gordijnen niet voor jou weggelegd.

Ben je opzoek naar verduisterende wave gordijnen? Dan wordt het een lastige zoektocht. Verduisterende gordijnen zijn namelijk te stug voor een wave plooi, we raden dit dan ook af. De stof gaat niet netjes van boven tot onder hangen waardoor het een rommelig effect krijgt.

Als laatste zijn wave gordijnen prijziger in de confectiekosten omdat niet alles in het maakproces van de gordijnen geautomatiseerd kan worden. Er komt meer handwerk bij kijken, waardoor het geheel prijziger is ten opzichte van andere gordijnen. 

Een aantal praktische tips

Bij wave gordijnen is de rail altijd zichtbaar omdat de stof onder de rail hangt. Kies daarom voor een mooie, bijpassende rail die het plaatje helemaal compleet maakt. 

Kies bij een gordijn met een wave plooi altijd voor een kamerhoge stof. Het gordijn wordt uit één en dezelfde stof gemaakt waardoor alles in elkaar doorloopt. Kies je voor een banenstof, dan heb je te maken met naden in het gordijn die voorin je plooi kunnen hangen. Dat is niet wat je wilt! Want dit valt op en zorgt ervoor dat je gordijn minder strak hangt.

Vind jij gordijnen met een wave plooi in jouw interieur passen? Kom dan langs in onze winkel en vraag naar alle mogelijkheden aan onze adviseurs. Zij staan voor jou klaar op onze raamdecoratie afdeling. 

Bekijk onze openingstijden

Delen