Laden...

Stap voor stap een moestuin aanleggen

Stap voor stap een moestuin aanleggen

Het is nog nooit zo hip geweest om je eigen eten te verbouwen. Kijk maar eens naar de minimoestuintjes die je soms gratis krijgt bij de supermarkt of de restaurants die jou gerechten voorschotelen met groentes uit eigen moestuin. Je kunt dus eigenlijk niet achterblijven met een moestuin. Heb je hier ruimte voor in de tuin, dan is het zeker het proberen waard. En hoe leuk is dat om dat samen te doen met de kids? Zo leren jouw kinderen omgaan met de natuur en het groeiproces van groente en/of fruit. Wij leggen je in deze blog uit hoe jij samen met jouw kinderen gemakkelijk een goede moestuin aanlegt. 

De voordelen van een eigen moestuin

Een eigen moestuin hebben, heeft een aantal voordelen voor jou. Voordat wij verder ingaan op het aanleggen van jouw moestuin, laten we je even de voordelen zien.

 • Het kweken en oogsten van groentes en kruiden in de buitenlucht is een gezonde & ontspannen bezigheid
 • Puur natuur eten, je weet wat je eet
 • Het is leuk om het groeiproces te volgen en met de natuur bezig te zijn, vooral voor de kinderen
 • Niets is zo lekker dan gekweekte groentes en kruiden uit eigen moestuin
 • Het is ook nog super gezond

Het ontwerpen van de moestuin

Bij het aanleggen van jouw moestuin is het kiezen van een goede plek toch wel het belangrijkste. Zo veel mogelijk zon is ideaal, ongeveer zes tot acht uur, aangezien de meeste groentes toch wel echte zonaanbidders zijn. Maar kies tegelijkertijd ook voor beschutting. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen wind mag zijn, maar houd rekening met de verschillende windrichtingen. Uit het noorden komt bijvoorbeeld de koudste lucht, uit het zuiden de warmere lucht. Zorg er dus voor dat de zuidkant van de moestuin zoveel mogelijk open is om zoveel mogelijk van de zon en warme lucht te kunnen profiteren. Dat vindt jouw moestuin toch wel heel erg fijn. Het kan natuurlijk ook dat jij geen zonnige tuin of balkon hebt. Maar geen zorgen, er zijn uitzonderingen. Groentes die het goed doen, deels in de schaduw en deels in de zon, zijn onder andere sla, spinazie, rucola, (snij)biet en wortelen. Tipje van ons, verhoog eventueel het groentebed zodat de zon eerder de planten en zaden bereikt.

Ontdek onze kassen voor jouw moestuin

Aanleggen maar...

Wanneer je de juiste plek hebt bepaald, dan wordt het tijd om de moestuin samen te gaan aanleggen. Absoluut een leuke bezigheid op de zaterdag samen met de kinderen. Zoals we al zeiden, een moestuin is voor iedereen mogelijk! Voor zowel de grote als kleine tuin maar ook zeker voor op het balkon zijn er genoeg mogelijkheden. Met onderstaand stappenplan kun je pas echt beginnen met het aanleggen van jullie moestuin.

Stap 1 | De grond

Het belangrijkste onderdeel van de moestuin is grond. Zoek van tevoren uit wat voor grond je in de tuin hebt liggen, de meest voorkomende grondsoorten zijn zand, klei en veengrond. Maar hoe weet je nu welk grondsoort jij hebt? Pak een handje zand en knijp er vervolgens in. Valt het makkelijk uit elkaar, dan heb je zand in de tuin. Klondert het en maak je er gemakkelijk een rolletje van, dan heb je klei. Veengrond zit tussen beide grondsoorten in en is zwartbruin van kleur.

Zoals we net al duidelijk maakten, is het belangrijk om een zonnige plek te kiezen. Kies dus voor een stuk grond wat goed in de zon staat, zodat jouw planten goed kunnen gaan groeien. Wanneer je hebt gezaaid, dan is het belangrijk om de grond goed te blijven verzorgen want planten halen hier bijna alles uit wat ze nodig hebben om te kunnen groeien. Houd de grond daarom gezond met wisselteelt, genoeg water en de juiste bemesting. 

Stap 2 | Zaaien of planten?

Is de plek bepaald en heb je de grond klaar gemaakt om te gaan planten? Denk dan na over welke gewassen jij wilt gaan zaaien en/of planten. Maak het je echter niet te moeilijk! Kies voor makkelijke groenten zoals bonen, rucola, pluksla en kerstomaten. Ideaal om mee te beginnen, want ze groeien bijna uit zichzelf! Voeg er ook wat kruidenplanten en aardbeien aan toe. Kies voor Oost-Indische kers om de boel lekker op te fleuren. Want bloemen en bladeren maken elk zomergerecht tot een feestje op jouw bord. Leuk om de barbecuegerechten mee aan te kleden.

Stap 3 | Verzorging

Heb je eenmaal de moestuin aangelegd, dan wordt het de hoogste tijd om de moestuin goed te blijven verzorgen. Zorg dat je altijd goed gereedschap in huis hebt, zodat je de moestuin onderhoudsvrij kunt houden. Hoe minder onkruid, hoe beter dat namelijk is voor de gezondheid van de groenten en kruiden die erin staan. Ga eigenlijk uit van elke dag een 'rondje' moestuin. Leuk om te doen met de kinderen wanneer ze uit school komen. Zo kruipen ze niet direct achter hun tablets en computerspelletjes, maar pakken ze nog wat frisse lucht mee. Je kunt een aantal stappen doorlopen om jouw moestuin zo goed mogelijk te verzorgen. 

 • In het voorjaar langzaam werkende meststof gebruiken
 • Sproeien bij droogte
 • Onkruid verwijderen
 • Insecten als luizen, slakken en de witte vlieg bestrijden
 • Een net gelijk na het zaaien en rond de oogsttijd plaatsen
 • Klimplanten binden en deze ondersteunen met een steunring
 • In de wintermaanden de moestuin omspitten

Een moestuin aanleggen in een kleine tuin

Wellicht heb je niet veel ruimte in de tuin of heb je enkel een balkon tot jouw beschikking. Maar ook dan kun jij gemakkelijk een moestuin aanleggen. Kies voor een kleine moestuin! Ga bijvoorbeeld voor verticaal tuinieren. Dat wil zeggen dat je hangbakken en/of -zakken ergens aan ophangt, denk aan een balustrade. Zorg er echter wel voor dat de planten dan voldoende water krijgen, aangezien planten in een hangbak sneller uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om een vierkante meter moestuin te maken. Maak van tuinhout een houten bak waarin je jouw moestuin begint. Zo kun je in elke tuin of op elk balkon een moestuin maken, zorg er hier ook voor dat de planten genoeg water krijgen. 

Krijg je helemaal kriebels in de vingers om te gaan beginnen? En om samen met jouw kinderen een moestuin aan te leggen? Wacht dan niet te lang en begin vandaag nog met zaaien! Alle benodigdheden voor jouw moestuin vind je op onze tuinafdeling of shop online jouw zaden om een moestuin te starten. 

Bestel hier jouw moestuin benodigdheden

Delen