Welke indeling past bij mijn woonkamer?

Welke indeling past bij mijn woonkamer?

Van jouw favoriete serie kijken tot borrelen met vrienden en van luieren op de bank tot lezen in jouw favoriete boek! Het kan én mag allemaal in de woonkamer. Voor de meeste mensen is de woonkamer toch wel dé place to be in huis. Maar waar begin je als je een lege woonkamer wilt gaan inrichten? We helpen je graag op weg bij het indelen van jouw woonkamer.

Bepaal de functie van de ruimte

Het is allereerst belangrijk om te bedenken voor welke bezigheden jouw woonkamer geschikt moet zijn. Vraag jezelf af wat je in deze ruimte wilt doen. Wil je tv kijken, zit je graag bij de open haard, wil je er (thuis)werken of juist uitgebreid dineren met het gezin? Heb je kinderen? Dan is het ook handig om te bedenken of je ruimte nodig hebt voor speelgoed of dat je dit juist op een andere plek in huis creëert.

Beantwoord voor jezelf deze vragen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is hoe je de woonkamer in wilt delen. Aan de hand van jouw wensenlijst kan er bepaald worden waar jouw woonkamer aan mag voldoen en kun je gericht aan de slag met het inrichten van jouw huiskamer. 

Laat je adviseren door onze interieurontwerpers

De juiste woonkamerindeling voor jou

Jij plaatst, net als vele anderen, waarschijnlijk de bank tegenover de televisie. Lekker makkelijk zul je denken. Maar een goede woonkamerindeling vereist net iets meer van jou. Denk goed na waar je wilt gaan zitten in de ruimte. Heb je een grote woonkamer, dan is het fijn om een zitplek te hebben waarmee je de hele kamer kunt overzien. Heb je een kleinere woonkamer, dan is het vaak prettig om naar buiten te kijken.

Sta jij graag in de keuken? Dan kan het ook fijn zijn om te communiceren met jouw gasten vanuit de keuken richting de woonkamer. Wees niet bang om met meubels te schuiven. Door te schuiven kom je uiteindelijk bij de perfecte indeling voor jouw woonkamer.

Een goede tip bij het indelen van de woonkamer is dat er rekening moet worden gehouden met de looproutes in de woonruimte. Plaats de eettafel niet te dicht bij de deur naar de hal. Heb je tuindeuren? Zorg dan voor voldoende ruimte rond de bank om deze deuren te openen en naar buiten te lopen.

Tip van onze interieurontwerpers
'Met een plattegrond en uitgeknipte meubels kun je op papier eindeloos schuiven om te ontdekken naar
welke indeling je op zoek bent. Je ontdekt welke meubels dan wel en niet in de ruimte passen.'

Ontdek jouw woonstijl

Als de basis van het interieur klaar is, is het tijd om te bepalen welke woonstijl(en) je graag terug wilt zien en hoe de sfeer gecreëerd moet worden. Houd je van een industriële woonstijl of kies je juist voor een Scandinavische of landelijke woonstijl? Stel jij en jouw partner hebben niet dezelfde smaak, dan kom je voor een uitdaging te staan. Het biedt juist ook mogelijkheden om een verrassende mix van woonstijlen en materialen te creëren waarmee het interieur nog persoonlijker wordt. Ben je nieuwsgierig wat jouw woonstijl is? Neem dan eens een kijkje in onze winkel in de verschillende stijlkamers.

Als alle functies van de ruimte, de juiste woonkamer indeling en interieurstijl voor jouw woonkamer zijn gekozen, is het tijd voor het leukste gedeelte! De zoektocht naar de elementen die perfect aansluiten bij jouw woonwensen. We raden aan om te investeren in een aantal tijdloze items die de basis van jouw interieur gaan vormen. Houd hierbij altijd je eigen woonwensen in het achterhoofd. 

Heb je een groot gezin of vaak familie en/of vrienden over de vloer? Dan heb je met een elementenbank veel zitplaatsen tot je beschikking, welke flexibel in de ruimte is te plaatsen. Wil je televisie kijken maar tegelijkertijd ook van de tuin genieten? Dan biedt een draaibare fauteuil de perfecte uitkomst. 

Hetzelfde geldt hier eigenlijk voor de eettafel. Houd je ervan om uitgebreid te dineren met familie en/of vrienden? Dan biedt een grote eettafel voldoende plaats om gezellig te tafelen en dient eventueel ook direct als thuiswerkplek. Een compacte tafel werkt daarentegen ruimtebesparend maar biedt ook minder zitplaatsen.

Wil je meer weten over het gebruik van kleur in jouw interieur? Ontdekken hoeveel lampen je nodig hebt boven de eettafel? Bekijk het allemaal in onze blog met de acht meest gestelde woonvragen op een rij. Onze interieuradviseurs Francien, Annemarie en Lotte beantwoorden deze vragen graag voor je.

De finishing touch

Is de basis van jouw interieur compleet en zijn de belangrijkste, grote meubels uitgekozen? Dan kan met kleinere meubels en woondecoratie meer sfeer aan het interieur worden toegevoegd. Denk hierbij aan een zacht vloerkleed, mooie sierkussens voor op de bank, kunst voor aan de muur, andere leuke woonaccessoires en ga zo maar door... Deze items zijn met recht de finishing touch en maken van jouw huis echt jouw thuis! 

In een goede thuisbasis zijn accessoires en woontextiel de puntjes op de i in jouw woonkamer en dé echte sfeermakers. Wil je in één handomdraai een andere sfeer creëren in jouw woonkamer? Wissel dan de hoezen van jouw kussen om, leg een ander vloerkleed op de grond en jouw woonkamer heeft direct een hele andere uitstraling.

Bij het indelen van jouw woonkamer komen een heleboel aspecten kijken. We kunnen goed begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en het liever uit handen geeft. Onze interieurontwerpers helpen je daarom graag bij de perfecte woonkamerindeling voor jou.

Ontdek de mogelijkheden van een interieuradvies

Delen