In de spotlight met buitenverlichting

In de spotlight met buitenverlichting

Een tuin is niet af zonder goede verlichting! Met tuinverlichting kun je plekken verlichten die het nodig hebben, maar ook die het verdienen om in de spotlight te staan. Welke soorten verlichting zijn er eigenlijk en waar moet je nou aan denken bij het maken van een lichtplan voor je tuin? Wij hebben het voor jou op een rij gezet!

Belangrijke begrippen uitgelegd

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je een lichtplan kunt maken, is het belangrijk om een plattegrond van je tuin op papier te hebben. Probeer de schets zo goed mogelijk op schaal te tekenen zodat je hier bij het bepalen van het bereik van de verlichting en het intekenen van de kabels profijt van hebt. Je begint met het tekenen van de globale lijnen in je tuin zoals de borders, het terras en het gazon. Vervolgens teken je objecten in zoals bomen en planten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een pergola en kunstobjecten. Al deze onderdelen bepalen namelijk straks voor een groot deel waar de verlichting komt. Last but not least, vergeet niet de stroompunten in te tekenen. Dit kan nog wel eens goed van pas komen bij het aanleggen van verlichting…

Als de plattegrond klaar is, ga je aan de slag met de verschillende soorten verlichting. Nu zien we je al denken: soorten verlichting? Don’t worry, wij hebben al onderzoek voor je gedaan! Dit zijn de drie soorten verlichting waar je rekening mee moet houden:

  • Basisverlichting | functionele verlichting, bijvoorbeeld voor het verlichten van paden
  • Accentverlichting | verlichting om mooie objecten, zoals een boom of kunstwerk, uit te lichten
  • Achtergrondverlichting | vaak indirecte verlichting voor het creëren van diepte

Met het lichtplan bepaal je uiteindelijk hoeveel tuinverlichting je nodig hebt, welke lampen je waar plaatst en waar je de stroomkabels aan moet leggen. En echt, het klinkt lastiger dan het is. Dus let’s go!

Begin bij de basis

De eerste stap van jouw lichtplan is het bepalen van de plekken voor basisverlichting. Teken deze functionele verlichting in op plaatsen waar je bijvoorbeeld vaak langs loopt zoals paden, de schuur en de achterdeur. Het is goed om hierbij te letten op het aantal lumen en de kelvinwaarde. Geen idee wat dit betekent? Wij leggen het in een uitgebreide blog, samen met de verschillende soorten basisverlichting, aan je uit!

Lees alles over basistuinverlichting

Accenten leggen

Na de basisverlichting komen we aan bij het intekenen van accentverlichting. Deze soort verlichting gebruik je om de tuin sfeervol te maken en bepaalde objecten in de spotlight te zetten. Heb jij een prachtige boom, bijzonder kunstwerk of zeldzame plant in je tuin staan? Dan zijn dat dé perfecte objecten om te verlichten! Hierbij maak je gebruik van bijvoorbeeld wandspots, prikspots of grondspots. Let er wel op dat je lampen uitkiest met een kleine stralingshoek van bijvoorbeeld 45 graden die de elementen echt goed kunnen uitlichten. Bovendien is het verstandig om ook deze keer rekening te houden met het aantal lumen en de kelvinwaarde van je verlichting.

Heb je bedacht welke elementen je graag uit wilt lichten? Dan kun je deze op de plattegrond gaan intekenen. Tip: doe dit met een andere kleur dan de basisverlichting. Het is handig om verschillende tekens voor de verschillende soorten accentverlichting te gebruiken. Zo haal je de lampen minder snel door elkaar. Je zou gebruik kunnen maken van de volgende tekens:

  • O | grondspots
  • U | wandlampen
  • X | prikspots

Ook bij accenttuinverlichting komt veel meer kijken dan we je hierboven hebben uitgelegd. Wil je hier meer over weten? Lees dan alles over accentverlichting in onze volgende blog!

Ontdek meer over accenttuinverlichting

Op de achtergrond

Het is nu tijd om de laatste soort verlichting in te tekenen: achtergrondtuinverlichting. Dit is verlichting die ervoor zorgt dat je diepte in de tuin ziet of waarmee je gezellige hoekjes uitlicht. Ook zorgt achtergrondverlichting ervoor dat de contouren van je tuin zichtbaar worden en je tuin als één geheel verlicht wordt.

Bij het intekenen van de verlichting op de plattegrond is het ook verstandig om een andere kleur te gebruiken dan bij de basis- en accentverlichting. Zeker omdat je dezelfde symbolen gaat gebruiken voor de grondspots (O), wandlampen (U) en prikspots (X). Zo zijn wandlampen bijvoorbeeld perfect aan de schutting voor diepte achterin de tuin of onder een overkapping om deze gezellig te verlichten. Ook grondspots bij de gevel of prikspots tussen de struiken zijn een goed voorbeeld van achtergrondverlichting.

Bij deze soort verlichting is het bovendien belangrijk dat het niet teveel opvalt, dus zorg ervoor dat de lampen niet te fel zijn. Je zou natuurlijk ook voor dimbare verlichting kunnen kiezen! Wij raden aan om voor de achtergrondverlichting een lichtkleur tussen de 2700 en 3000 graden kelvin te kiezen. Zo krijg je het beste resultaat! Voor welke achtergrondverlichting ga jij?

Met de stroom mee…

Zonder stroom geen verlichting! Inderdaad, de bekabeling is nu aan de beurt. Heb je de stroompunten al in je plattegrond getekend? Zo niet, dan is het handig om dat eerst te doen zodat je weet vanaf waar je kabels kunt gaan leggen. Voor het intekenen van de kabels kun je een stippellijn gebruiken. Wij hebben drie tips voor je:

  1. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk overhoop hoeft te halen. Leg kabels bijvoorbeeld langs de schutting in plaats van ze dwars door de tuin te leggen. Ga je de hele tuin nog (opnieuw) aanleggen? Dan is dat uiteraard de meest ideale situatie met het leggen van stroomkabels!
  2. Probeer zo weinig mogelijk kabel te leggen en verbindingen te maken. Hoe meer je van beide hebt, hoe meer kans je ook hebt op bijvoorbeeld waterschade. Bovendien moet je kabels ook allemaal wegwerken, dus minder kabels is minder werk.
  3. Je kunt een kabel eventueel ook opsplitsen wanneer je naar boven moet voor een wandlamp en even verderop een grondspot moet voorzien van stroom. Gebruik hiervoor een kabelverbinder. Ideaal!

Service please!

Je zou het bijna vergeten maar het bedienen van je tuinverlichting is het laatste belangrijke element om in te tekenen op je plattegrond. Je kunt ervoor kiezen de verlichting handmatig te bedienen, maar er zijn ook allerlei slimme oplossingen. Van bewegingssensor tot schemerschakelaar en van bediening met je smartphone tot een traditionele lichtschakelaar, everything is possible! Het is wel handig om rekening te houden met eventuele verschillende zones in je tuin. Heb je één of meerdere hoeken in de tuin die je apart wil kunnen bedienen, geef dit dan aan in je plattegrond zodat je hier aparte bediening voor kunt regelen. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen alle soorten bediening en waar je op moet letten? Wij helpen je op weg in een uitgebreide blog!

Ontdek meer over de bediening van je tuinverlichting

Aan de slag in de tuin

Als je alle voorgaande stappen hebt gevolgd, dan is jouw lichtplan voor de tuin af! Rest er nog één klus: het aanleggen van de verlichting. Maar wat heb je ook alweer allemaal nodig? Aan de hand van jouw lichtplan kun je een shoppinglist samenstellen:

  • Verschillende soorten lampen voor de basis-, accent- en achtergrondverlichting
  • Lichtbronnen
  • Stroomkabels
  • Transformators
  • Lichtschakelaars / bediening
  • Tuingereedschap
  • Optioneel: kabelverbinders of -verlengers

Heb je alles van je shoppinglist in huis gehaald? Dan kan het aanleggen echt beginnen! Plaats als eerste de lampen op de geplande plek in de tuin. Pak hiervoor jouw lichtplan erbij zodat je precies weet hoelang de kabel moet zijn en of je eventueel kabelverbinders nodig hebt. Tel vervolgens het vermogen van het totale aantal lampen die je samen wilt aansluiten bij elkaar op en bepaal op deze manier welke transformator je nodig hebt. Het totale vermogen (watt) van de lampen moet niet hoger zijn dan die van de transformator. Bevestig de transformator op een paal, aan de schutting of aan een muur. Sluit vervolgens de hoofdkabel aan op de transformator. De volgende stap is het uitleggen van de hoofdkabel. Dit doe je langs de plekken waar jouw nieuwe tuinverlichting staat. Maak hierbij eventueel aftakkingen met kabelverbinders of -verlengers. Sluit vervolgens de lampen aan op de hoofdkabel.

En dan is het spannende moment daar: doet ‘ie het of doet ‘ie het niet? Zet de transformator aan en test de lampen. Doen ze het allemaal? Wij zijn trots op je! Werk als laatste de kabels weg onder de grond of bedek deze in een border met een laagje aarde. Tijd om te genieten van jouw sfeervolle tuinverlichting!

Iets met bomen & bos

Zoals we in het begin al zeiden, het maken van een lichtplan klinkt echt lastiger dan het is! Maar eerlijk is eerlijk, je moet er wel even wat tijd aan besteden om een lichtplan te maken en alles van je shoppinglist te verzamelen. Wij kunnen ons voorstellen dat het al erg lastig kan zijn om uit alle mogelijkheden op het gebied van tuinverlichting een keuze te maken. Past de verlichting bij jouw stijl, past het in de sfeer van je tuin en heb je niet teveel of te weinig verlichting… Als je door de bomen het bos niet ziet, dan kun je natuurlijk ook een ontwerp láten maken! Roelien Mulder Tuinontwerp & Advies komt met ideeën waar je zelf misschien nog nooit aan hebt gedacht en kan een mooi geheel van jouw tuin maken. Je hoeft nu alleen nog maar te zorgen voor het intekenen van de kabels en het aanleggen van de verlichting. Naast geschikte plekken in jouw tuin en het bepalen van het soort verlichting kun je Roelien uiteraard ook inschakelen voor het compleet inrichten van je tuin. Van bestrating tot beplanting, niks is te gek. Aanrader!

Heb jij naar aanleiding van jouw lichtplan een shoppinglist samengesteld? In onze webshop kun je al heel veel items vinden! Als je er niet helemaal uitkomt, dan staan onze adviseurs in de winkel klaar om jou te helpen. Heel veel succes met maar vooral ook heel veel plezier van jouw tuinverlichting!

Kijk hier voor onze openingstijden

Delen