Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

Brrrr, het was af en toe in januari koud maar in februari kan het soms nog veel kouder worden! Ondanks de kou is het tijd om ons lekker warm aan te kleden en de tuin in te gaan, want er is weer genoeg te doen. In de tuinkalender van februari lees je wat je deze maand kunt doen in de tuin met heel veel handige tuintips. Veel leesplezier!

Snoeikalender

Het is alweer tijd voor de snoeikalender van februari! Dit is niet een hele drukke snoeimaand dus je kunt ook zeker aan de slag met andere tuinklussen, een winter bbq én je voorbereiden op een gezellige tuin in het voorjaar. Maar welke planten of bomen kunnen er dan wel gesnoeid worden in februari? Wij hebben het voor jou op een rij gezet:

  • Fruitbomen en -struiken
    Ben jij in januari nog niet toe gekomen aan het snoeien van jouw fruitbomen of -struiken? Dit kan in februari ook nog. Er zijn twee soorten fruitbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. De pitvruchtbomen, zoals appel- en perenbomen, kunnen worden gesnoeid tussen begin januari en eind maart. Doe dit bij droog en vorstvrij weer. Steenvruchtbomen, zoals pruimen- en kersenbomen, vinden het niet prettig om gesnoeid te worden in februari. In deze periode kunnen de bomen besmet raken met een schimmel. Daarom kun je deze bomen of struiken beter snoeien na de bloei in april / mei of na de oogst van de vruchten in augustus / september.
  • Platanen
    Heb je jouw platanen nog niet gesnoeid? Doe dit dan uiterlijk deze maand. Snoei de takken terug tot één of maximaal twee knoppen. Zo loopt de boom weer mooi uit in het voorjaar. Gebruik voor het snoeien van takken tot vijf centimeter dikte een takkenschaar en bij takken dikker dan vijf centimeter een takkenzaag. Maar ook voor deze boom geldt: ga niet snoeien met vorst. Dan kan de plataan dood vriezen.
  • Leilindes
    Deze boom snoei je eigenlijk op dezelfde manier als de plataan. In de winter snoei je leilinde helemaal terug zodat de boom in het voorjaar weer voor mooie uitlopers kan zorgen. In de zomer snoei je de leilinde bij om rare uitschieters te verwijderen en de boom mooi in model te knippen.

Beschik jij niet over het juiste snoeigereedschap? Alle snoeischaren, takkenscharen en takkenzagen shop je online!

Bekijk alle snoeigereedschap online

Stijlvol zitten in jouw tuin

Zeg nu eerlijk, iedereen wil toch lekker in de tuin kunnen zitten in de zomer? Helemaal als je goed bent voorbereid. Daar is februari het ideale moment voor. Want maak jij nu de keuze voor een overkapping en/of zonwering, dan zit jij er deze zomer gegarandeerd goed bij! Niet helemaal op de hoogte wat de mogelijkheden zijn? En heb jij wel wat tips en hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Dan laten we jou graag de mogelijkheden zien!

Ontdek de tips voor jouw overkapping en zonwering

Nestkastjes & vogelvoer

Wist je dat je het gehele jaar nestkastjes in de tuin kunt hangen? De vogels hebben dan namelijk alle tijd om jouw nestkastje te ontdekken, ook buiten het broedseizoen om. Sommige vogels brengen in jouw nestkastje de winter door. Een koolmees, pimpelmees of de grote bonte specht slapen er graag, zelfs in de koude winternachten. Wil je tijdens de wintermaanden het nestkastje toch weghalen? Dan is februari dé maand om deze weer terug te hangen. Zorg er dan wel voor dat je een schoon nestkasje ophangt, welke klaar is voor gebruik.

Je biedt het nestkastje leeg aan, maar zorg ervoor dat er in jouw tuin genoeg nestmateriaal voor de vogels te vinden is zodat de vogels aan de slag kunnen om hun eigen nestje te bouwen. Denk hierbij aan dood hout, stro, veren enzovoort… Het is leuk om te ontdekken en zien met welke materialen de vogels in jouw tuin hun nest maken.

Maar wanneer komen de eerste vogels in jouw nestkast? Meestal moeten vogels een tijdje wennen aan het feit dat er een nieuw nestkastje hangt. Maar relax, uiteindelijk komen ze vanzelf naar jouw tuin. Heb je het eerste jaar nog geen ‘bezoekers’? Laat het nestkastje dan rustig hangen, want wie weet heb je volgend jaar meer geluk. Zorg er wel voor dat het nestkastje op een rustige plek in de tuin hangt. Zo kun jij genieten van de vogels in jouw tuin, voeg aan het nestkastje vogelvoer toe en het feest voor de vogels is helemaal compleet!

Recept: winterpizza van Weber

Ook in februari kan het nog flink koud worden. Er zijn zelfs in het verleden maar liefst negen Elfstedentochten in februari gereden! Je zou denken dat deze maand dan niet de ideale periode is om de barbecue aan te zetten. Maar niks is minder waar. Barbecueën kan namelijk het hele jaar door. Daarom hebben wij weer een perfect winters barbecuerecept voor jou. Eet smakelijk!

Ontdek het heerlijke recept

Onderhoud van jouw tuingereedschap

Goed gereedschap is het halve werk bij het werken in de tuin. Het gereedschap blijft langer goed als je het regelmatig onderhoudt. Je voorkomt hiermee namelijk roest en slijtage waardoor het langer meegaat en uiteindelijk ook prettiger werkt in de tuin. Voor het onderhoud van jouw tuingereedschap hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Het onderhoud van tuinmachines
Ben jij klaar met jouw tuinklus, dan is het verstandig om jouw tuinmachine na gebruik goed schoon te maken en droog weg te zetten. Het schoonmaken doe je met een borstel en/of natte doek. Vervolgens droog je hem met een droge doek na. Beschikt jouw tuinmachine over draaiende delen, vergeet dan niet om deze regelmatig in te spuiten met multispray. Dat houdt de machine soepel en voorkomt roest. Daarbij controleer je de machine direct op slijtage. Zorg er altijd voor dat de messen en kettingen scherp blijven, door deze regelmatig te slijpen. Februari is wel dé maand om jouw tuinmachines zoals een grasmaaier of kettingzaag klaar te maken voor de lente en de zomer. Voor onderhoud en slijpen van jouw machine kun je ook naar onze werkplaats komen, waarover later meer.

Het onderhoud van gesteeld tuingereedschap
Zit er veel viezigheid op jouw schoffel, spade of tuinschep? Haal de viezigheid er dan met een stevige borstel af. Spoel het gereedschap schoon en droog het goed af. We raden aan om het gereedschap op te hangen, dan droogt het gemakkelijker en ligt het ook niet in de weg. De metalen delen van het gereedschap behandel je met een metaalolie, waardoor het werkblad schoon blijft. Zit er toch roest op, dan haal je dit met een schuurpapiertje er heel voorzichtig af. Om jouw spade of schoffel scherp te houden, haal je er af en toe een vijl langs. De steel van het gereedschap is ook belangrijk, vergeet deze dus ook niet schoon te maken. Vuil op de steel zorgt er namelijk voor dat je sneller blaren krijgt. Dus zorg ervoor dat ook het gesteelde gereedschap goed schoon blijft.

Het onderhoud van jouw snoeigereedschap
Iedereen heeft het wel in huis, snoeigereedschap zoals snoei- en takkenscharen. Deze scharen hebben een anti-kleeflaag. Dit houdt in dat het sap van de gesnoeide takken niet op de messen blijft plakken waardoor de schaar scherper blijft. En je weet wat ze zeggen, hoe scherper de messen des te beter de snoeiwond waardoor de struik zich sneller hersteld. De snijbladen maak je schoon met wat afwasmiddel of wasbenzine. Je voorkomt hiermee dat schadelijke stoffen van plant op plant overgaan. Spuit de bewegende delen en messen regelmatig in.

Je kunt zelf aan de slag gaan met het onderhoud, maar zie je dat zelf niet helemaal zitten? Dan kan onze collega Marcel jou wellicht helpen. Marcel heeft in onze winkel een eigen werkplaats waar hij het onderhoud en reparaties van grasmaaiers, heggenscharen enzovoort uitvoert. Je vindt de werkplaats op onze tuinafdeling, dus hulp nodig? Kom gerust eens langs!

Als we dan toch bezig zijn in de tuin, dan is het ook tijd om kalk over het gazon te gaan strooien. Want de beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar, namelijk in februari of maart maar ook aan het einde van het jaar. Doe je dit twee keer per jaar, dan behaal je het beste resultaat. In februari gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en goed oplost. Maar waarom moet je kalk strooien? Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. Hierdoor is jouw gras beter in staat om de meststoffen op te nemen, waardoor het beter gaat groeien en mos minder kans krijgt. Pas later beginnen we met bemesten, maar daar komen we later op terug. Dus hop hop, laten we aan de slag gaan!

In 4 stappen jouw eigen moestuinplan

Eigenlijk is het nog hartje winter maar stiekem kijken we ook al met een schuin oog naar de lente. En dat betekent het aanleggen van de moestuin. Maar voordat je begint met het aanleggen van een moestuin is het verstandig om eerst een plan te maken hoe je jouw moestuin in wilt delen. Heb je geen idee welke stappen je moet volgen? Wij helpen je op weg!

Maak jouw eigen moestuinplan

Kleine onderhoudstips en tuinklusjes in februari

Ondanks dat de temperaturen nog vrij laag kunnen zijn en de vorst nog in de grond kan zitten, zijn er in februari kleine onderhoudstips en klusjes te doen in de tuin. Als eerste ben je druk met het snoeien van allerlei planten, struiken en/of bloemen. Je hebt gelezen dat je jouw nestkastje klaar moet maken voor de vogels, maar er is meer te doen!

  • Februari is een veelal droge maand, ideaal om terrassen en paden aan te leggen of verbeteren. Maar ook voor het plaatsen van een schutting, pergola en/of speeltoestel voor de kids.
  • Groenblijvende bomen en struiken in de winter hebben water nodig, anders drogen ze uit! Doe dit wel wanneer het niet vriest en de grond vorstvrij is.
  • Onkruid verwijderen met de hand, door te schoffelen kun je de wortels van de planten namelijk beschadigen.
  • Herstellen van het gazon, doe dit wel wanneer het niet vriest. Eind februari is hiervoor meestal het perfecte moment.
  • Tijd om bomen te rooien. Heb jij grote bomen, dan kun je deze beter laten rooien door een vakman. Die weet precies wat er gedaan moet worden. Let op, zorg voor een kapvergunning.
  • Vriest het niet, dan kun je bladverliezende heesters planten en verplanten.
  • Vaste planten controleren. Kijk in de perken en/of borders of er vaste planten door de vorst omhoog gekomen zijn. Ja? Druk deze dan terug in de grond.

Heb jij deze punten allemaal afgevinkt en de grotere klussen hierboven ook uitgevoerd? Dan ben jij helemaal klaar in de tuin voor de maand februari! Volgende maand zijn we er weer met de tuinklussen voor de maand maart.

Delen