Tuinkalender januari

Tuinkalender januari

De winter is begonnen, de temperatuur gaat richting het vriespunt en de kans op sneeuw neemt steeds meer toe. Ondanks de kans op sneeuw en ijs zijn er alsnog heel wat klusjes in de tuin uit te voeren. In de tuinkalender van januari lees je waar je mee bezig kunt gaan deze maand en geven we je een heleboel handige tuintips. 

Snoeikalender

We trappen de snoeikalender af in januari. En nu horen we je denken: snoeien in januari? Jazeker, zelfs in de winter kan er gesnoeid worden! In onderstaand overzicht hebben we alle snoeitips voor januari op een rij gezet.

  • Fruitbomen en -struiken
    De hele maand januari is de ideale periode voor het snoeien van fruitbomen en -struiken. Zo kunnen deze bomen en struiken meteen optimaal groeien in het voorjaar en heb jij er in die periode minder werk van. Ook de druif kun je in de eerste helft van januari nog snoeien. Doe dit niet pas aan het einde van de maand want verderop in januari komt de sapstroom van de druif op gang. Als je dan nog gaat snoeien, bloedt de struik dood.
  • Blauwe regen
    Voor een goede bloei snoei je de blauwe regen op twee momenten in een jaar. In januari snoei je de zijtakken tot ongeveer 10 à 15 centimeter terug. In het voorjaar loopt de blauwe regen uit en krijgt de plant prachtige grote bloemen. Doordat de blauwe regen zo snel groeit, is het verstandig om in juli of augustus de plant nogmaals te snoeien. Zo voorkom je een wirwar aan takken.
  • Knotwilg
    Ten slotte is januari de perfecte maand voor het knotten van de knotwilg. Het terugsnoeien van deze boom doe je op zijn vroegst in november en op zijn laatst in maart. Januari is dus de perfecte ‘gulden middenweg’. Snoei de takken zo dicht mogelijk bij de stam af. Vanuit daar gaat de knotwilg in het voorjaar opnieuw uitlopen. Zo ontstaat de karakteristieke knotwilg.

Voordat je enthousiast begint met knippen, nog even twee belangrijke tips. Allereerst, snoei alleen als het niet vriest. Wanneer je een boom of plant snoeit, veroorzaak je snoeiwonden. Deze snoeiwonden kunnen bij vorst invriezen waardoor je boom of plant dood vriest. Daarnaast kun je na midden januari een aantal planten en bomen niet meer snoeien. In deze tweede helft van de maand komt de sapstroom van veel planten op gang. Denk hierbij naast de druif bijvoorbeeld aan de walnoot en de kastanje. Wanneer je deze snoeit na midden januari, kan de plant doodbloeden. En dat zou zonde zijn!

Wijnand, adviseur buiten:
‘Voor stengels en kleine takken gebruik je een snoeischaar en een takkenschaar is ideaal voor dikkere takken tot 5 cm. Wil je takken weghalen die dikker zijn dan 5 cm? Dan is een snoeizaag het beste gereedschap!’

Heb jij één van bovenstaande bomen of planten in je tuin staan, maar heb je nog geen geschikt gereedschap? Al het snoeigereedschap shop je makkelijk online. Weet je niet zo goed welk snoeigereedschap het beste is om te gebruiken voor jouw bomen en planten? Kom dan naar onze winkel. Onze adviseurs helpen je graag!

Bekijk alle snoeigereedschap online

Winterse tips

Januari is de eerste echte wintermaand waarbij de temperaturen snel kunnen dalen. Regen, zon, vorst, ijzel en sneeuw, alles is mogelijk! Wij hebben een aantal praktische tuintips én vertellen hoe je jouw tuin winters gezellig maakt.

Ontdek onze tuintips voor de winter

Voederhuisjes & vogelvoer

Nog eventjes en dan is het zover! Dan is het weer tijd om vogels te tellen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland. In het weekend van 28 t/m 30 januari mag jij vogels in de tuin gaan tellen. Zo komt de Vogelbescherming erachter hoe vogels in de winter de tuinen gebruiken en kunnen de vogels uiteindelijk beter geholpen en beschermd worden.

Maar wat moet je doen? Tel één keer een half uur de vogels in jouw tuin en/of op het balkon. Vliegen de vogels over jouw tuin? Dan hoef je deze niet mee te tellen. Noteer alle waarnemingen van een vogelsoort. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, maar geef alleen het hoogste aantal door van een vogelsoort die je op hetzelfde moment hebt gezien. Vervolgens geef je deze telling gemakkelijk door aan de Vogelbescherming Nederland.

Waarom is dit zo belangrijk? Wanneer de winter begint en de eerste sneeuwvlokken vallen, komen vogels minder makkelijk aan voedsel. Je kunt de vogels in de tuin helpen door voederhuisjes neer te zetten en vogelvoer zoals pindaslingers op te hangen. Hiermee help je niet alleen de vogels de winter door, het staat ook nog eens hartstikke gezellig in de tuin. Een win-win situatie dus!

Een duik in de jacuzzi

Een jacuzzi alleen voor de zomer? Wij vinden van niet! Een jacuzzi is juist perfect voor de winter. Heerlijk met 37 graden in de wintertuin zitten, wat wil je nog meer? Je creëert jouw eigen wellness resort in de tuin. In de winter, juist bij de lage temperaturen buiten, is het extra genieten van een jacuzzi met warm water.

Terwijl de sneeuw op de boomtoppen ligt, alles om je heen wit is en de temperatuur onder het vriespunt is gedaald, kun je heerlijk genieten van jouw jacuzzi. In de ochtend om lekker wakker te worden of om een lange werkdag in de avond af te sluiten in combinatie met een goed glas wijn, op alle momenten van de dag is een jacuzzi een goed idee. Door de heerlijke massagefuncties en het warme water kun je een jacuzzi bij elke weersomstandigheid gebruiken.

Zie je het al voor je? Een heerlijk muziekje op de achtergrond, bruisend water en een fijne sfeer. Allemaal mogelijk met een jacuzzi in de tuin, zelfs in de winter!

Bereid jezelf alvast voor op de zomer

Januari is de uitgelezen maand om jezelf voor te bereiden op de aankomende zomer. Twee basiselementen van jouw tuin zijn een schutting en bestrating. Ze zorgen voor een fijn en veilig gevoel in jouw tuin. Ontdek onze nieuwste blog om te kijken hoe jij jouw tuin perfect aankleedt met de juiste bestrating en schuttingen.

Bekijk hoe je jezelf kunt voorbereiden

Recept: Weber’s winterkip

De barbecue alleen gebruiken in de zomer is zooo ‘old school’. Een winter bbq is net zo lekker en misschien nog wel gezelliger! Sfeervolle lampjes in de tuin, het geknetter van de vuurkorf op de achtergrond en een glas rode wijn in de hand. Wat wil je nog meer?! Nou ja, een lekkere warme plaid misschien… Wij hebben in ieder geval een heerlijk Weber barbecue recept voor de perfecte winter bbq!

Ontdek hoe je de winterkip van Weber klaarmaakt

Kleine onderhoudstips en tuinklusjes in januari

Ondanks dat het winter is, zijn er in de maand januari in de tuin ook zeker kleine onderhoudsklussen uit te voeren. Als eerste zijn er een aantal dingen die je moet snoeien, dit heb je bovenaan deze pagina ontdekt welke planten en/of bloemen dit zijn. Maar er is nog meer te doen in de tuin! De grond is koud en qua beplanting hoef je weinig te doen. Maar dan kom je toe aan de onderhoudsklussen die je ook zeker niet moet vergeten. Het onkruidvrij maken van jouw voor- en/of achtertuin.

  • Verwijder mos en groene aanslag.
  • Geef jouw grasmaaier en andere tuinapparaten een onderhoudsbeurt, dit kun je doen bij onze collega Marcel in zijn werkplaats op onze tuinafdeling. Laat de messen slijpen en maak het schoon, je hebt ze nu toch nog niet nodig.
  • Vergeet ook niet jouw tuinhandgereedschap schoon te maken, dan is het klaar voor gebruik wanneer je het nodig hebt.
  • Aanleggen of schoonmaken van de tuinbestrating.
  • Plant winterheide in de tuin of bloembakken, dit zorgt voor wat kleur in de tuin.
  • Hortensia’s in de tuin? Geef ze dan wat turf, vinden ze fijn om verder te kunnen groeien.
  • Begin alvast met de planning voor het tuinseizoen wat eraan zit te komen. Welke bloemen wil je in de tuin? Welke groenten moet er in de moestuin? Onderwerpen waar je alvast over na kunt denken, zodat je er straks als eerste bij kunt zijn.

Heb jij deze punten allemaal afgevinkt? Dan ben jij helemaal klaar in de tuin voor de maand januari! Aan de slag! 

Delen