Tuinmeubelen: welk materiaal kies ik?

Tuinmeubelen: welk materiaal kies ik?

Je hebt er goed over nagedacht, maar je weet het zeker! Je wilt nieuwe tuinmeubelen kopen om de tuin een upgrade te geven en vervolgens lekker met het gezin te gaan genieten van het buitenleven. Je gaat op zoek naar een materiaalsoort die het beste bij je past. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Welke soorten zijn er allemaal en welk materiaal past het beste in jouw tuin? In deze blog geven wij jou hierover enkele tips!

Je gaat waarschijnlijk op zoek naar tuinmeubelen met dezelfde kenmerken die jij waardeert voor meubelen binnenshuis met betrekking tot duurzaamheid, comfort en stijl. Het enige en toch ook wel belangrijke verschil is dat tuinmeubelen buiten moeten staan. Er moet dus rekening worden gehouden met het weer, wat in Nederland soms heel wispelturig kan zijn. Het kiezen van het juiste materiaal is daarom erg belangrijk. Maar uiteindelijk moet je wel rekening houden met je persoonlijke stijl. Want het oog wil ook wat, is het niet?!

Aluminium tuinmeubelen

Het materiaal aluminium is toch wel het meest populaire materiaal voor tuinmeubelen. Dit heeft te maken met de eigenschappen van lichtgewicht, sterk, duurzaam en kan in verschillende vormen worden verwerkt. Aluminum tuinmeubelen zijn onderhoudsvriendelijk en roesten nooit. Het materiaal is van zichzelf weerbestendig, maar om het 100% weerbestendig te maken worden de tuinmeubelen voorzien van een poedercoating. Zo kun je aluminium tuinmeubelen in weer en wind laten staan.

Ontdek onze aluminium loungesets

Doordat de meubelen lichtgewicht zijn, kun je zo op elke willekeurige plek in de tuin zetten. Zoek je liever het zonnetje op? Dan verplaats je het geheel eenvoudig. Is er storm voorspeld, dan adviseren wij wel om de meubelen uit de wind te zetten zodat ze niet door de tuin gaan vliegen. Het enige 'nadeel' van aluminium is dat het een metaalsoort is en metaal warmt op. Dat betekent dat wanneer de temperatuur in Nederland boven de 25 graden komt, dat je niet met de blote benen op de tuinmeubelen moet gaan zitten. Het beste is om zitkussens in de tuinmeubelen te leggen om koel en comfortabel te gaan zitten. Wil je de set schoonmaken? Doe dit dan met een lauw sopje en een zachte borstel. Een kind kan de was doen.

Houten tuinmeubelen

Hout is ook een veelgebruikt materiaalsoort voor tuinmeubelen. Dit materiaal heeft een natuurlijke schoonheid van zichzelf, is super stevig en ook heel gemakkelijk om te combineren in de tuin met andere elementen. Er zijn heel erg veel houtsoorten, maar niet elke houtsoort is geschikt voor het maken van tuinmeubelen. Naaldhout is bijvoorbeeld meer geschikt voor meubelen in huis, maar zijn niet bestand tegen extreme weersomstandigheden. Hardhout is bijvoorbeeld veel steviger en weerbestendig. Hardhouten tuinmeubelen kunnen daarom ook tientallen jaren meegaan! 

Teakhout is één van die hardhouten tuinmeubelen die erg populair zijn. Het is een ongelooflijk sterk materiaal wat niet zal gaan barsten wanneer het materiaal in de regen staat. Dit komt doordat teak over het algemeen water afstoot. Doordat teak ook een hoog natuurlijk oliegehalte heeft, is het zeer goed bestand tegen schade door rot en/of insecten. Het hout kan worden behandeld met onderhoudsmiddelen. Wil je het liever laten vergrijzen? Ook dat kan, behandel het hout dan niet. Houten tuinmeubelen zijn dus gemakkelijk te onderhouden en je maakt het schoon met milde zeep en water. Ook de combinatie van tuinmeubelen teakhout met aluminium is erg gaaf!

Ontdek ons assortiment teakhouten tuintafels

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen zijn eigenlijk terug van weggeweest. Je kent ze waarschijnlijk van de simpele klapstoelen, maar dat is verleden tijd. De kunststof tuinmeubelen hebben een ware metamorfose ondergaan en zijn hipper dan ooit tevoren. Daardoor zijn ze nog steeds mateloos populair. Kunststof tuinmeubelen zijn lichtgewicht en eenvoudig te stapelen. Super handig als je nog even van de laatste zonnestralen wil genieten of gezellig gaat barbecueën met het gezin. Het zijn onderhoudsvriendelijke tuinmeubelen en daarbij verkrijgbaar in verschillende kleuren. Super leuk dus om te mixen & matchen!

Eén van de bekendste kunststof tuinmeubelen in onze collectie zijn toch wel de Sophie kuipstoelen van Hartman. Deze kuipstoel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. De materialen van deze gave stoel zijn kleurvast en vuilafstotend. Daaarbij is de stoel bestand tegen UV-straling, dit zorgt ervoor dat de stoel nooit zijn natuurlijke kleur verliest. In de kuipstoel kan iedereen heerlijk zitten. Door de ergonomische vorm in de kuip zit je eigenlijk altijd goed en wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld!

Bekijk meer van Sophie

Ben je er al uit welk materiaal tuinmeubelen je wilt kopen? Of twijfel je wellicht nog en wil je het liever in het echt bekijken? Dat is mogelijk! Kom eens langs in onze winkel en laat je informeren door onze adviseurs.

Onze openingstijden

Delen