Tuinkalender maart

Tuinkalender maart

Het einde van februari is in zicht, tijd om de maand maart te laten beginnen! Net zoals de voorgaande maanden is er weer genoeg te doen in de tuin. In de tuinkalender van maart lees je wat we deze maand in de tuin kunnen en gaan doen. Veel leesplezier!

Snoeikalender

Wat betreft snoeien begint in maart het echte werk! Onder andere de roos, de olijf en de lavendel zijn aan de beurt. Maar let op: ga niet snoeien als het nog vriest, daar kunnen de meeste planten en struiken niet tegen. Lopen de temperaturen al op? Dan kun je met een gerust hart gaan knippen. Laat de lente maar beginnen!

  • Rozen
    De roos is een echte eyecatcher in de tuin maar vergt ook veel aandacht. Bij het snoeien is het belangrijk de nieuwe scheuten, stengels met de eerste vijf blaadjes, te laten zitten. Oudere takken worden al gauw minder mooi en mag je wegknippen. Zo komt er weer meer ruimte voor nieuwe scheuten en blijft de struik fris. Wij adviseren hiervoor een snoeischaar met aambeeldmes te gebruiken.
  • Lavendel
    Wil jij ook van die mooie, volle, geurige lavendelstruiken zoals in een typisch Frans landschap? Zorg dan dat je de lavendel elk jaar terug snoeit tot ongeveer 10 à 15 cm boven de grond. Let er wel op dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, anders loopt de lavendel na het snoeien niet meer uit.
  • Olijf
    Je creëert een op en top mediterraans gevoel in je tuin met een olijfboom. De boom is tegenwoordig ongekend populair, maar vereist wel goed onderhoud. En voor het snoeien van de olijfboom is maart hét perfecte moment. Knip dode takken weg, net zoals ongewenste takken die bijvoorbeeld aan de stam groeien. Verder snoei je naar gevoel en smaak. Wees niet bang dat je teveel snoeit, de takken groeien makkelijk weer aan!

Naast de roos, lavendel en olijf is het ook de perfecte maand om bijvoorbeeld de oleander of de hortensia te gaan snoeien. Benieuwd naar welke planten er nog meer gesnoeid moeten worden in maart? Kijk dan op onze online snoeikalender!

Als er zoveel planten en struiken gesnoeid moeten worden, is het uiteraard prettig als je daar het juiste gereedschap voor hebt. In de tuinkalender van januari vertelde Wijnand, onze adviseur buiten, al welk gereedschap je voor welke takken nodig hebt. Is jouw snoei- of takkenschaar aan vervanging toe? Hieronder shop je het juiste snoeigereedschap dat past bij jouw snoeiklussen.

Bekijk alle snoeigereedschap online

Fleur jouw tuin op met de juiste verlichting & zonwering

Met de zomer in het vooruitzicht probeer je jouw tuin zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoe fijn is het om de lange zomeravonden hier met familie en/of vrienden door te brengen. Onmisbaar is dan buitenverlichting. Het vrolijkt niet alleen jouw tuin op, het is ook nog eens onwijs praktisch. Naast buitenverlichting mag zonwering ook niet in de tuin ontbreken. Maar wat zijn nu de trends op het gebied van buitenverlichting en zonwering? En hoe maak je de juiste keuze hierin? We hebben dit gebundeld in onze nieuwste blog.

Lees hier de blog

Wat te doen met het gazon?

Maart is het moment om jouw gazon te gaan verticuteren. Door het gazon te verticuteren krijg je een gazon wat dicht van structuur is. En wie wil er nu niet een mooie, dichte grasmat? Het is daarom belangrijk om het gazon minimaal eens per jaar te verticuteren. Het verticuteren van jouw gazon kun je vergelijken met een wellnesskuur maar dan voor het gazon. Met het verticuteren verwijder je het mos en de viltlaag, waarmee je ervoor zorgt dat het gras er uiteindelijk mooier uit komt te zien.

Zoals we al zeiden is maart een ideale maand om het gazon te verticuteren. Door de warmer wordende bodemtemperatuur kan het gras zich sneller herstellen, waardoor je eerder kunt genieten van dicht gegroeid, groen gras.

Maar hoe verticuteer je dan precies? Welke volgorde houd je aan? We laten je het stap voor stap zien:

  • Maai jouw gazon
  • Maak het gras licht vochtig
  • Verwijder het maaisel van het gras
  • Stel je verticuteermachine af op 0,5 tot 1 centimeter
  • Verticuteer in een lengte lijn
  • Doe dit vervolgens in de breedte
  • Verwijder het afval van het gazon
  • Zaai het gras
  • Bemest het gazon met kunstmest of organische mest van bijvoorbeeld Ecostyle om de groei te stimuleren
  • Geef het gras rust en de kans om door te ontwikkelen

Hozelock – een duurzaam merk

Duurzaamheid vinden we heel erg belangrijk, net zoals vele anderen onder ons. Daarom zetten we deze maand een duurzaam merk in de spotlights. Al bijna zestig jaar is Hozelock zich aan het specialiseren in het onderzoek naar en het invullen van de wensen van tuinliefhebbers. De kennis van en hun passie voor tuinieren combineert dit merk met vakmanschap. Zo zorgen ze voor een uitgebreid assortiment zodat tuinen kunnen bloeien en tot leven kunnen komen.

Bekijk meer van dit merk

Recept: Weber’s cheesy nacho’s

Het is alweer maart: de maand dat de lente begint! En ja, we kennen allemaal het gezegde ‘maart roert zijn staart’, maar daar denken we gewoon niet te lang over na. We gaan er voor het gemak even vanuit dat het mooie weer er snel aankomt. Voor de eerste lente bbq hebben wij hét perfecte recept om samen buiten te genieten. Enjoy!

Ontdek het recept

Planten aanplanten

Het einde van de maand maart is een ideaal moment voor heel veel planten om in de tuin gezet te worden. Veel planten, struiken en bomen beginnen dan met uitlopen en groeien. Als je ze vervolgens in de volle grond zet, hebben de planten volop de kans om door te groeien en sterke wortels te vormen.

Wij hebben op een rijtje gezet welke planten, struiken en bomen jij eind maart kunt aanplanten:

  • De druif
  • Rozen
  • Tweejarigen zoals madelieven, viooltjes en vergeet-mij-niet
  • Bladverliezende bomen en struiken
  • Hagen

Eind maart is ook dé perfecte periode om vaste planten te scheuren. Doordat vaste planten doorgroeien en steeds groter worden, worden ze soms ook minder mooi. Door de planten uit de grond te halen, uit elkaar te trekken en het hart eruit te halen, kun je de jonge randdelen weer ergens anders planten. Deze kunnen vervolgens weer volop voeding uit de bodem halen en prachtig gaan uitlopen!

Moestuin: binnen voorzaaien

In de tuinkalender van februari hebben we je al laten zien hoe je in vier stappen een moestuinplan kan maken. In maart is het tijd voor de volgende stap: zaaien. Maar omdat het in maart nog koud kan zijn, doen we het voorzaaien binnen. Waar moet je op letten en wat heb je nodig? Wij vertellen het in deze blog!

Lees verder in onze blog

Grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

Heb jij een terras en tuinmeubelen waar vieze vlekken op zitten? Zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen, begint dit jou op te vallen en is het tijd om schoon te maken. Laat de winter achter je en ga lekker naar buiten! Het is nu namelijk dé periode om jouw terras en tuinmeubelen te reinigen.

Bekijk de onderhoudstips voor tuinmeubelen

Veelal heb je na een vochtige herfst- en winterperiode last van groene aanslag. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger. Een hogedrukreiniger is zeer efficiënt, maar let op dat je dit niet bij nieuwe bestrating doet welke anders gaan beschadigen of verkleuren. Een groene-aanslagreiniger is eigenlijk altijd een verstandige keuze. Het kost alleen iets meer tijd om aan te brengen.

Kleine onderhoudstips en tuinklussen in maart

Wanneer de maand maart begint, krijgen we al weer wat voorjaarskriebels. Ze beginnen langzaam te komen, want we gaan alweer richting de lente. We laten koning winter achter ons en gaan aan de voorjaarsschoonmaak. Hierboven hebben we al  een aantal klussen aandacht gegeven, maar er zijn ook nog een paar kleine tuinklussen uit te voeren.

  • Houd klimplanten zoals de klimop en de trompetbloem in de gaten, ze kunnen zo ineens beginnen met groeien en je wilt niet dat deze schade aan jouw huis aanrichten.
  • Zaai eenjarige planten in de vensterbank binnen.
  • Controleer de potplanten op de juiste groeiruimte, verpot eventueel naar een grotere pot.
  • Wacht nog even met het naar buiten zetten van kuipplanten, het kan in maart nog vriezen dus dit is pas in april aan de orde.
  • Laat bladhopen liggen, het is namelijk mogelijk dat egels hierin nog een winterslaap aan het houden zijn.
  • Heb je een vijver? Voeg dan zuurstofplanten aan de vijver toe, dit komt zowel de vissen als de biodiversiteit ten goede.
  • Controleer ook de vijverpomp en –filter, maak deze indien nodig schoon.
  • Afgestorven vijverplanten haal je uit de vijver, dit voorkomt dat het blad gaat rotten op de vijverbodem.
  • Spit indien nodig de grond om van jouw moestuin, let op dit hoeft niet ieder jaar te gebeuren.
  • Tot halverwege maart kun je nog wilgen knotten, later is niet mogelijk.
  • Zet een regenton in de tuin, is het van het zomer droogte dan heb jij in ieder geval een ton met veel water om te gebruiken in de tuin.

Deze punten weer afgevinkt? Dan heb je alle werkzaamheden voor maart uitgevoerd. Eind maart zijn we er weer met de tuinklussen voor de maand april. Tot dan!

Delen