Onderhoud tuinmeubelen

Vind jij het ook zo fijn om veel tijd door te brengen in de tuin, op het balkon of het dakterras? Met goed zittende tuinmeubelen zit je dan wel gebakken. Om zo goed mogelijk te kunnen genieten van de zonnige, warme dagen, verdienen jouw tuinmeubelen de nodige aandacht. Met het juiste onderhoud blijven jouw tuinmeubelen nog langer mooi. Voor elk materiaalsoort hebben wij het juiste bijpassende onderhoudsproduct. Wij geven je de beste tips om jouw tuinmeubelen, ongeacht het materiaal, het hele jaar in topconditie te houden. Aan de slag!

Het onderhoud van houten tuinmeubelen

Na verloop van tijd krijgen (hard)houten tuinmeubelen een grijze en matte kleur. Daarom is het belangrijk om deze houten tuinmeubelen twee keer per jaar te behandelen. Heb je nieuwe tuinmeubelen? Dan kun je deze het beste schoonmaken met een zachte borstel en een tuinmeubelreiniger. Let op, gebruik nooit een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger beschadigt namelijk de natuurlijke waslaag van het hout. Vervolgens wrijf je de meubelen schoon met een dikke laag olie. Dit kun je het beste doen met een borstel. De olie laat je vervolgens 15 minuten inwerken, neem de meubelen af met een droge doek en klaar is kees!

Bekijk onze houten tuintafels

Zijn de tuinmeubelen al wat verweerd? Dan maak je deze eerst schoon met een harde borstel. Vervolgens breng je de cleaner aan op het meubel en reinig je deze met een borstel. Heb je last van lastige hoeken en naden? Tip van ons, gebruik een platte kwast. Het is belangrijk om de meubelen goed schoon te spoelen met water en deze te laten drogen. Is het meubel heel erg verweerd? Herhaal dit nogmaals en poets de vlekken weg met schuurpapier. Heb je een verweerde tuintafel? Dan kun je deze ook behandelen met een schuurmachine, zo ben je namelijk minder lang bezig!

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen zijn goed bestand tegen allerlei weersinvloeden, daardoor kunnen deze tuinmeubelen het hele jaar door buiten blijven staan. Het is een sterk materiaal en heeft weinig onderhoud nodig. Toch moet je af en toe wel aandacht besteden aan het onderhoud van kunststof tuinmeubelen. Spray van tevoren, na aankoop, de tuinmeubelen in met een protector spray. Deze spray zorgt ervoor dat het vuil en vocht minder gemakkelijk in het meubilair trekt.

Ontdek de kunststof Sophie tuinstoel

De kunststof tuinmeubelen kun je dus het hele jaar buiten laten staan. Zorg er wel voor dat je de kunststof tuinstoelen schuin tegen de tuintafel laat leunen wanneer het regent. Zo kan de regen er gemakkelijk vanaf stromen en spoelt het vuil direct weg. Liggen er takken en bladeren op de meubelen, haal deze dan er snel af zodat schimmel geen kans krijgt. Maak de tuinmeubelen schoon met een zachte borstel of doek, dit zorgt ervoor dat het materiaal niet beschadigt. Gebruik nooit een harde borstel of hogedrukreiniger, hierdoor ontstaan namelijk scheurtjes in het kunststof waar vuil zich ophoopt. Dek kunststof tuinmeubelen daarom ook nooit af!

Het onderhoud van aluminium tuinmeubelen

Aluminium is één van de beste geliefde materialen op het gebied van tuinmeubelen. Dat is zeker niet voor niets, want het materiaal heeft een trendy uitstraling met vele voordelen. Aluminium is een zeer sterk materiaal, om de juiste bescherming te bieden is het materiaal behandeld met een speciale coating. Dit zorgt ervoor dat het materiaal bestand is tegen alle weersinvloeden. Daardoor kun je aluminium tuinmeubelen met een gerust hart het gehele jaar buiten laten staan.

Om aluminium tuinmeubelen zo lang mogelijk mooi te houden, raden wij jou aan om het meubel tweemaal per jaar te reinigen. Dit kun je het beste doen met een niet-krassend reinigingsmiddel. Aan het reinigingsmiddel voeg je een ruime hoeveelheid water toe en vervolgens reinig je de tuinmeubelen met een zachte doek. Gebruik je veel water, dan voorkom je dat er krassen ontstaan op het aluminium door bijvoorbeeld opgewaaid zand.

Wij raden je af om aluminium tuinmeubelen schoon te maken met een hogedrukreiniger of een schoonmaakmiddel. De kans is namelijk dat je anders de coating verwijdert en bestaat de kans dat het aluminium wit gaat uitslaan. Dek het meubel nooit af, hierdoor kunnen blijvende vlekken of verkleuringen ontstaan op de meubelen.

Het onderhouden van tuinkussens

Tuinkussens bieden niet alleen extra comfort, ze geven jouw tuinmeubelen ook sfeer en uitstraling. Onze tuinkussens zijn gemaakt van diverse stoffen, namelijk polyester, katoen en polyacryl. Het is belangrijk dat je zo lang mogelijk van de tuinkussens kunt genieten. Volg daarom altijd de wasvoorschriften op het etiket. Gebruik altijd een wasmiddel dat geschikt is voor de fijnere stoffen zonder dat er bleek in zit. Handwas is hierbij aan te raden, maar laat het kussen niet te lang in het sopje liggen en spoel grondig uit. Laat nooit je kussens drogen in de zon, want daardoor gaan de kussens verkleuren. In principe kunnen de kussens tegen zonlicht, maar wanneer deze te lang worden blootgesteld aan de zon kan er wel verkleuring optreden. Maak je geen gebruik van de kussens, berg deze dan op in een donkere en droge plek.

Ga naar onze tuinkussens

Het is dus van groot belang dat je jouw tuinmeubelen en –kussens goed behandeld. Met het juiste onderhoud ga je jarenlang genieten van jouw tuinmeubelen. Hieronder vind je een kleine selectie van onze onderhoudsmiddelen. Twijfel je welk onderhoudsmiddel je het beste kunt gebruiken? Kom dan langs in onze winkel om hulp te vragen aan onze specialisten.

filter en sorteer