Leer behangen met onze styliste!

Leer behangen met onze styliste!

Een klusje in huis waar veel mensen vaak tegenop zien, het behangen van een muur. Maar soms wil je wel eens vernieuwen en iets anders aan de muur hebben! Wat dacht je bijvoorbeeld van een bijzondere, gedurfde print op je muur? Onze styliste Femke laat je in onderstaande doe-het-zelf video zien dat leren behangen met vliesbehang eigenlijk best eenvoudig is. Je interieur een metamorfose geven is dus zo gepiept.

Ontdek onze behangcollectie

Ging trouwens het bovenstaande filmpje je allemaal net even te snel? Hieronder leggen we je alsnog graag stap voor stap uit hoe je moet leren behangen.

Wat heb je nodig?

  • (Vlies)behang met een leuke print
  • Kant en klaar lijm voor vliesbehang
  • Vachtroller
  • Behangspatel
  • Stanleymes
  • Rolmaat
  • Huishoudtrap
  • Emmer met water
  • Spons of doek

Stappenplan: hoe ga ik behangen?

Stap 1 – Bereid je goed voor
Allereerst gebruik een stevige huishoudtrap. Een vlakke wand geeft het beste resultaat, dus repareer eventuele scheuren en beschadigingen met een muurvuller. In de video had Femke hier geen last van, maar het is zeker goed om hierop te letten. Aangezien oneffenheden vaak goed zichtbaar zijn als je ze niet behandeld.

Stap 2 – Rollen berekenen met patroon
De hoogte van het patroon staat altijd aangegeven op de verpakking. Let er altijd op dat je rollen met hetzelfde batchnummer koopt, want dit voorkomt kleurverschillen. Tip: deel de hoogte van de muur door de hoogte van het patroon. Rond dit getal naar boven af en vermenigvuldig dit met de hoogte van het patroon. Tel hier nog een keer de hoogte van het patroon bij op en dit is de lengte per baan.

Stap 3 – Patroon matchen
Leg de eerste baan uit en kijk waar het patroon aansluit op de 2e baan. Meet de banen uit en snij deze op maat.

Stap 4 – Behanglijm
Je kunt bijna beginnen met behangen! Maar eerst smeer je de muur per baan in met lijm. En smeer daarbij altijd iets breder dan de breedte van de rol.

Stap 5 – Behangen
Nu kun je dan eindelijk gaan behangen! Werk daarbij altijd van boven naar beneden. Houd ongeveer vijf centimeter overlap aan de boven- en onderzijde. Veeg de baan glad en druk aan met de behangspatel. En snij vervolgens bij de boven- en onderkant datgene wat je overhebt af met een stanleymes.

Het is belangrijk dat de eerste baan recht hangt, want de rest van de banen laat je hierop aansluiten. Hangt de eerste baan recht? Dan kun je verder met de volgende banen op dezelfde manier, waarbij je het patroon exact moet laten aansluiten.

Stap 6 – Obstakels op de muur
Moet je behangen rondom een stopcontact of zoals Femke in de video moet doen rondom een hoek van de muur? Plak dan eerst de baan er in zijn geheel overheen, snijd hem vervolgens langs de hoek, kozijn of iets dergelijks af. Snijd dus niet de hele baan in één keer op maat.

En heb je bijvoorbeeld een grote luchtbel achter het behang? Prik hem dan lek met een speld en veeg de lucht weg.

Stap 7 – Afwerking
Heb je alle muren behangen en zit het patroon er goed op? Laat dan het behang drogen, maar versnel het drogen niet door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten of de ramen op te zetten want dat werkt niet.

Eigenlijk is behangen met vliesbehang best wel eenvoudig of niet? Met een toffe print toon je lef en maak je je muur een ware eyecatcher. Hopelijk wordt het nu een klusje waar je minder snel tegenop ziet. Veel succes! En ben je op zoek naar een leuk behangetje? Kom eens langs op onze behangafdeling!

Bekijk onze openingstijden

Delen