Krijtverf

Je hebt ervoor gekozen om de muren van een nieuwe kleur te voorzien. Maar de vraag is waar begin je? Voordat je begint is het verstandig om na te denken welke verf je wilt gaan gebruiken. Een trend die je tegenwoordig veel ziet is de kalkverf of krijtverf. Wij laten je graag zien wat dit product is en in welke ruimte(s) je deze verf het beste kunt gebruiken.

Wat is krijtverf en kalkverf?

De termen krijtverf en kalkverf worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Echter zijn het twee verschillende verfsoorten. Aan de ene kant hebben we krijtverf, een matte verf met een egale uitstraling. Het komt heel erg zacht over. Aan de andere kant hebben we kalkverf, ook een matte verf maar het verschil met krijtverf is dat deze verf meer kleurnuances bevat. Het is een ruwe verf en oogt daarom ook minder egaal. De subtiele kleurverschillen kunnen er wel voor zorgen dat jouw slaap- of woonkamer een matte look krijgen.

Zoals de namen al doen vermoeden zit in kalkverf vooral veel kalk, terwijl in krijtverf met name krijt zit. Dit zorgt ervoor dat krijtverf hecht op vrijwel alle ondergronden zonder dat je deze dient voor te strijken. Je kunt niet krijten op krijtverf wat sommige mensen wel eens denken, dit kan namelijk alleen op schoolbordverf. Kalkverf hecht zich alleen goed op steenachtige ondergronden. Het is wel mogelijk om op een andere ondergrond te verven mits je een speciale primer gebruikt.

Krijtverf is een dekkende en matte verf op waterbasis. Door het hoge gehalte krijt wat in de verf zit, krijgt het een poederachtig effect. De verf breng je gemakkelijk aan op hout, maar ook zeker op muren, MDF en metaal. Het fijne van kalkverf is dat het geheel natuurlijk is. De verf bestaat namelijk vrijwel alleen uit water en gebluste kalk met natuurlijke pigmenten. De kalkdeeltjes hechten zich aan de ondergrond en worden hard als ze in aanraking komt de lucht. Kalk is een ademend materiaal, dat heeft als voordeel dat er geen vocht- en schimmelplekken kunnen ontstaan. Kalkverf droogt mat en poederachtig op. Daarnaast werkt kalkverf ook zeer brandvertragend.

Waar kun je kalkverf voor gebruiken?

Als je de muren met kalkverf gaat verven, dan is het belangrijk dat deze ruw en van een geschikt absorberend materiaal zijn. Zorg er ook altijd voor dat de muren schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Voor een egaler effect dan helpt het om van tevoren een primer aan te brengen. Wil je het kalkeffect meer versterken? Dan helpt het om de verf wat te verdunnen.

Neem bijvoorbeeld de Fresco kalkverf van het merk Pure & Original. Dit is een 100% minerale en milieuvriendelijke kalkverf. De uitstraling van de muur wordt bepaald door de wijze van het aanbrengen van de verf. Je kunt het aanbrengen met een speciale borstel of een schone doek voor een unieke uitstraling. De kalkverf is onbrandbaar, schimmel- en moswerend. Het voorkomt vochtproblemen, ademt en sluit de muur niet af. Maar doordat de verf open staat, neemt het wel sneller vet en water op. Gebruik je de verf in de keuken of badkamer, dan is het aan te raden om ter bescherming een sealer aan te brengen maar daarover later meer. Kalkverf heeft dus als eigenschap dat het mat is, de muren krijgen een doorleefde uitstraling die naarmate de tijd verstrijkt steeds mooier en mooier wordt.

Niets zo zacht als krijtverf

Naast kalkverf hebben we dus ook krijtverf. Deze verf geeft jouw muur een zachte en poederachtige uitstraling, je wilt het haast gaan aanraken en aaien. De kleuren van deze verf zijn zo intens en krachtig. Neem de Classico krijtverf van Pure & Original, een verf met een matte uitstraling en diepe kleuren die jouw woning een luxe uitstraling geven. De verf is toepasbaar op (nieuw) gestuukte wanden, (vlies)behang en geschilderde wanden.

Net als kalkverf zijn er voor krijtverf ook een aantal voordelen te noemen. De verf is vol van kleur en heel erg mat. Het is gemaakt van 100% natuurlijke en organische pigmenten, wat de verf milieuvriendelijk maakt. Door het gebruik van de natuurlijke en organische pigmenten met een hoge dosering heeft de verf dus een diepe, intense en volheid van kleur gekregen. De Classico verf is rechtstreeks op de muur aan te brengen zonder een primer. Daarbij is de verf licht afwasbaar, wat betekent dat de verf ook gebruikt kan worden in de keuken en/of badkamer.

Toepasbaar in de keuken en/of badkamer

Beide soorten verf zijn geschikt voor in de keuken en/of badkamer. Als eerste zoomen we even in op de krijtverf. De krijtverf is licht afwasbaar, daarom is het het beste om de verf te beschermen bij het gebruik in de keuken en/of badkamer. Bescherm de verf met de Dead Flat Eco Sealer van Pure & Original, dit middel maakt de verf afwasbaar waardoor je de muren goed schoon kunt maken. Wellicht wil je direct klaar zijn na het schilderen, dan kies je voor Licetto. Een matte, afwasbare verf waar je geen sealer over heen hoeft te plaatsen. Echter is deze verf minder poederig en fluweelachtig als de Classico krijtverf.

Dankzij het ademende karakter van de kalkverf is het uitermate geschikt voor in de badkamer en/of keuken. De verf kan het teveel aan vocht in de lucht opnemen en weer loslaten zodra de luchtvochtigheid daalt. Dit bevordert de leefomstandigheden maar zorgt er ook voor dat schimmels en bacteriën minder kans krijgen. De open structuur van de verf zorgt er wel voor dat het lastig is schoon te maken. Wil je de muur toch afnemen en beschermen tegen vocht, dan is het verstandig om de Dead Flat Eco Sealer te gebruiken.

Zowel krijt- als kalkverf zijn te verkrijgen in eindeloos veel kleuren. Zo is er altijd een kleur die past in jouw interieur en situatie. Niet voor niets zijn beide een populaire verfsoort. Enthousiast geworden over krijtverf of kalkverf? Kom dan langs in onze winkel en laat je verbazen door de eindeloze mogelijkheden. En kom je er niet helemaal uit? Onze verfadviseurs helpen je graag om de juiste kleur te kiezen en van de juiste informatie te voorzien.

Bekijk onze openingstijden

filter en sorteer