Beits

Met de goede bescherming blijft hout lang goed en mooi. De juiste producten beschermen jouw houten meubelen, trap, schutting of een ander houten object zodat deze ook zo lang mogelijk meegaan. Een bescherming tegen krassen, stoten, vocht of de bekende Nederlandse weersinvloeden. Met beits bescherm je het hout heel eenvoudig. Maar wat is beits eigenlijk?

Wat is beits?

Met beits bescherm je het hout tegen invloeden van buitenaf door het aanbrengen van een transparante of dekkende laag op het hout. Een beits wordt door het hout opgenomen in plaats dat het als laag op het hout zichtbaar is, wat bij lakken wel het geval is. Een voordeel hiervan is dat de kleur en structuur van het hout zichtbaarder blijft. Helemaal wanneer je kiest voor een transparante beits. In vergelijking met bijvoorbeeld een olie of gel beschermt beits het hout voor een langere tijd. Dit houdt ook in dat  je het hout minder vaak hoeft te behandelen. Het biedt daarnaast ook nog eens meer bescherming. Beits is ook vochtregulerend, regen kan dus niet door het hout in. De waterdamp die in het hout zit, kan wel door de beits heen het hout uit. Het is eigenlijk als een regenjas, regen kan er niet doorheen maar zweet kan er wel uit. Het hout blijft goed tegen schade voor vocht zonder dat bestaand vocht het hout van binnen aantast.

Het is altijd heel belangrijk om houten items te voorzien van een goede beschermlaag. Je voorkomt hiermee dat vocht het hout blijvend kan aantasten. Want als vocht in het hout trekt, dan kan het schimmel veroorzaken. Nog een voordeel van houtbeits is dat je verschillende kleuren en afwerkingen kunt kiezen waar we dadelijk meer op in gaan. Je kunt zo namelijk de kleur van het hout beter zichtbaar maken of juist verhullen.

Welke beits voor welke klus?

Beits is te gebruiken voor heel veel soorten klussen, zowel binnen- als buitenshuis. Het hangt dus heel erg af van het type klus dat je hebt. Buitenbeits is zeer geschikt voor de Nederlandse weersinvloeden, zoals zon, regen en wind. Dit maakt ze geschikt voor buiten. Je gebruikt ze voor schuttingen, tuinmeubelen, tuinhuisjes, vlonders en dergelijke. Binnen gebruik je logischerwijs binnenbeits. De beits voor binnen is geschikt voor onder andere deuren, meubelen en tafels. Ten opzichte van buitenbeits heeft een binnenbeits vaak andere eigenschappen zoals kras- en stootvastheid.

Naast het feit dat je een verschil hebt in binnen- en buitenbeits, hebben we ook nog het onderscheid tussen transparante- en dekkende beits. Het is per persoon verschillend welke beits er wordt gebruikt, het is vaak maar net wat je fijn vindt. Met een transparante beits blijft de houtnerf zichtbaar. Wanneer je hiervoor kiest, dan geeft het een mooi effect van de houtnerf op bijvoorbeeld jouw (tuin)tafel. Misschien heb je liever een strakkere afwerking? Dan is een dekkende beits meer iets voor jou. De houtnerf is met deze beits na behandeling niet meer zichtbaar. Een dekkende beits heeft een langere levensduur. Jouw meubel is dan vele jaren beschermt tegen alle invloeden.

Ruime keuze uit beitsen

Bij Boer Staphorst vind je diverse soorten beitsen en merken. Als eerste hebben we Cetabever beits, een bekend merk in de markt van beitsen. Cetabever is met recht een specialist in houtbescherming te noemen. Ze bieden beitsen voor buitenprojecten, maar ook voor binnenprojecten. De beits is verkrijgbaar in de hiervoor genoemde transparante en dekkende beits. De voordelen van Cetabever beits voor binnen zijn dat het een goede bescherming biedt, beschermt tegen vlekken, snel droogt en in diverse transparante kleuren te verkrijgen. De voordelen van Cetabever beits voor buiten zijn de langdurige bescherming, bescherming tegen vergrijzing en weersinvloeden en in diverse transparante en dekkende kleuren te verkrijgen.

Naast Cetabever beits verkopen wij ook Koopmans beits. In dit assortiment hebben we ook verschillende soorten beitsen en mogelijkheden. Dit varieert bijvoorbeeld van perkoleum tot monumentenbeits. Perkoleum is een hoogwaardige beitsverf die kan worden gezien als een aflakmiddel. Deze beits is vooral geschikt voor tuinhuisjes en kozijnen. Dit komt omdat perkoleum vochtregulerend is, het vocht kan hiervoor altijd reguleren. We kunnen wel zeggen dat Koopmans Perkoleum de beste beits is op de markt. Een ander bekend product uit het assortiment van Koopmans is de monumentenbeits. Dit is een weersbestendige semi-dekkende beits voor het beschermen en zwarten van houten objecten.

Is het tijd om aan de slag te gaan met beits? Kom dan langs in onze winkel en laat je verrassen door het aanbod in beits. Kom je er niet helemaal uit? Dan staan onze verfadviseurs voor je klaar, zij helpen je graag verder zodat jij met de juiste beits naar huis gaat.

Bekijk onze openingstijden

filter en sorteer