Help mee voor een thuis ver van huis!

Help mee voor een thuis ver van huis!

De komende weken, namelijk van 22 juli t/m 26 augustus, zetten wij ons in voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Het fonds zorgt er al meer dan 35 jaar voor dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn. Want het is zo belangrijk dat de ouders de zorg beter volhouden met een rustplek en een gevoel van thuis dicht bij het ziekenhuis. En jij kunt hier een steentje aan bijdragen! 

Een warm welkom

Dadelijk vertellen we meer over de actie voor het Ronald McDonald Kinderfonds en hoe jij een bijdrage kunt leveren. Om een beeld te krijgen van hoe het eraan toegaat in een Ronald McDonald Huis zijn we op bezoek geweest in het Ronald McDonald Huis in Zwolle. Hier worden we hartelijk ontvangen door Lianne Booijink, management van het Huis Zwolle. In de gezamenlijke woonkamer vertelt ze ons meer over het Huis in Zwolle.

Lianne geeft aan dat het heel belangrijk is dat er Ronald McDonald Huizen bestaan. "De ouders komen binnen in het Ronald McDonald Huis en op dat moment staat hun leven op z'n kop, want hun kind(je) is ziek. Het is voor ons dan fijn dat we hen een tijdelijke plek kunnen bieden."

Als ouder kun je gebruik maken van het Ronald McDonald Huis wanneer jouw zoon/dochter ernstig ziek in het ziekenhuis ligt. In totaal zijn er 11 Huizen verspreid over heel Nederland, gelegen naast een topklinisch of academisch ziekenhuis. Afhankelijk van welk specialisme het ziekenhuis heeft, liggen de kindjes in het ziekenhuis. Zo is het Isala in Zwolle gespecialiseerd in neonatologie, samen met het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Op de Neonatale intensive care worden pasgeboren kinderen opgenomen die intensieve zorg nodig hebben. Je ziet daarom dat veel ouders in het Ronald McDonald Huis in Zwolle een vroeg geboren kindje hebben en daarom in het Huis verblijven.

Het gevoel van thuis

In het Huis in Zwolle is plek voor 9 gezinnen die gemiddeld zo'n 2,5 tot 3 weken verblijven afhankelijk van hun zieke kindje. In de gemeenschappelijke woon-/eetkamer beneden kunnen ze steun zoeken bij elkaar wanneer ze hier behoefte aan hebben. Daarnaast zit een ruime keuken waar elk gezin een eigen keukenkastje heeft voor boodschappen. De keuken is voorzien van alle benodigde apparatuur welke werken op krachtstroom voor snel gebruik. 

Wanneer we doorlopen, komen we in een grote tuin met een mooi uitzicht op veel groen. Broertjes en zusjes kunnen zich uitleven in de tuin met allerlei speelgoed en speeltoestellen. En dat alles onder het toeziend oog van papa en mama die heerlijk van de zon genieten op één van de tuinsets. 

Als we weer terug naar binnen lopen, komen we in de wasruimte. Ook hier werkt alles weer op krachtstroom, zodat een wasje zo gedaan is. Het beddengoed en de handdoeken worden gewassen door de vrijwilligers. Iets verderop zijn de gezinskamers, waarvan 4 kamers beneden en 5 kamers boven.

We krijgen een rondleiding door één van de kamers die op dat moment vrij is. De kamers zijn vorig jaar voorzien van een upgrade en van alle gemakken voorzien zoals genoeg opbergruimte en een fijne badkamer. Wanneer het nodig is, kan er nog een extra (kinder)bed bij gezet worden. Wel dienen de ouders hun eigen kamer schoon te maken zolang ze in het Ronald McDonald Huis verblijven. De rest van het Huis wordt schoongemaakt en onderhouden door de vrijwilligers.

En het is ons wel duidelijk geworden, ze kunnen niet zonder vrijwilligers. "In totaal heeft het Huis samen met de Huiskamer in het Isala ziekenhuis en de Huiskamer in Enschede 110 vrijwilligers, die proberen om het zo fijn mogelijk te maken voor de ouders. We proberen het gevoel van thuis te creëren en de ouders waar nodig te ontzorgen (voor zover dat kan). De vrijwilligers proberen het gezinsleven ondanks alles een beetje door te laten gaan." Lianne vertelt ons dat er ook altijd een nachtvrijwilliger, met een eigen slaapkamer, aanwezig is mocht er iets aan de hand zijn.

Vrijwilligers & sponsoren zijn onmisbaar

De Ronald McDonald Huizen kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers. Helaas krijgen de Huizen geen subsidie van de overheid en zijn ze volledig afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. Het overnachten in het Ronald McDonald Huis is helaas niet gratis. Per nacht per kamer betaal je een eigen bijdrage van 15,- euro. Deze eigen bijdrage wordt soms deels of volledig vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De werkelijke kosten liggen op 75,- euro per nacht per kamer. Het verschil van 60,- euro wordt betaald door betrokken donateurs en sponsoren. Daarom is jouw hulp goud waard!

Help met geld

Ieder zijn steun als donateur is onmisbaar. Je kunt hierbij op verschillende manieren helpen zoals een maandelijkse of eenmalige bijdrage. Maar je kunt ook belastingvrij schenken of een nalatenschap zodat je iets doet voor de mensen wanneer je er niet meer bent. Of koop één van de leuke items in de shop.

Help met tijd

Je kunt het Huis ook steunen door zelf iets te doen, dan vind je altijd een manier wat bij jou past om te helpen. Denk aan vrijwilliger worden in het Huis, meedoen aan de sportacties van het Ronald McDonalds Kinderfonds of zelf een leuke actie opzetten. 

Help met elkaar

Met elkaar bereik je meer, daarom kun je samen helpen als bedrijf/organisatie, school/klas of Business Breakfast Club. De Business Breakfast Club is een groep ondernemers uit de regio Zwolle die maandelijks bijeenkomen om te netwerken en een kijkje achter de schermen te nemen bij andere deelnemende bedrijven waar ze hun inschrijfgeld doneren aan het Ronald McDonald Huis. Met elkaar kunnen we het verschil maken en daarom is het zo belangrijk dat wij in actie komen.

Geef jij om een ander? Dan geven wij aan jou!

Koop jij één van de Kinderfondsknuffels t.w.v. 17,99 euro in onze winkel voor het Ronald McDonald Kinderfonds? Dan ontvang je als dank voor jouw steun van ons een korting van 20% op één artikel naar keuze! De opbrengst van de verkoop van de knuffels doneren we aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Deze actie is geldig van zaterdag 22 juli t/m zaterdag 26 augustus 2023. Dus laten we er samen voor zorgen dat we in 5 weken een mooi bedrag kunnen ophalen voor dit goede doel. Voor deze actie gelden de algemene actievoorwaarden >> 

Bekijk onze openingstijden

Delen