Insectenhotel, waarom is dit zo goed voor de natuur?

Insectenhotel, waarom is dit zo goed voor de natuur?

Je doet de natuur een groot plezier met het kopen van een insectenhotel. Maar waarom is dat? Met een insectenhotel geef je nuttige insecten onderdak en zorgt dat ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. Maar welke insecten maken gebruik van zo’n hotel? In deze blog gaan we het er uitgebreid over hebben!

Belang van een insectenhotel

Met het plaatsen van een insectenhotel help je de natuur een handje en je helpt mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Daarnaast heb jijzelf ook profijt van zo’n hotel. Het helpt namelijk het ongedierte in de tuin te bestrijden, de gewassen in je tuin worden goed bestoven waardoor je oogst zal toenemen en het is leuk en leerzaam om het gedrag van insecten te bestuderen.

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in de tuin. Dit houdt in dat de tuin levendig is en dat de tuin zichzelf kan herstellen, doorgroeien en bloeien. Insectenhotels trekken insecten aan die een natuurlijke vijand zijn van bijvoorbeeld de bladluis, vliegen en rupsen. In zo’n hotel zitten verschillende soorten insecten tegelijk en is het de broedplaats voor insecten waardoor je helpt om de insectenpopulatie te laten groeien.

Bewoners van een insectenhotel

Er zijn ontzettend veel soorten insectenhotels. Het hangt dus van het soort hotel af welke bewoners je kunt verwachten. Hierbij een aantal insecten die graag komen overnachten:

  • (Wilde) bijen
  • Vlinders
  • Wespen
  • Gaasvliegen
  • Lieveheersbeestjes
  • Oorwormen
  • Pissebedden
  • … en zo nog veel meer!

Soorten insectenhotels

Zoals net verteld zijn er ontzettend veel soorten insectenhotels. De verschillen zitten hem vooral in het materiaal en het soort insect(en) waarvoor ze bedoeld zijn. Er zijn hotels die geschikt zijn voor een specifiek insect, maar meestal zijn ze bedoeld voor meerdere soorten insecten tegelijk. Dit gaat namelijk heel goed samen, zolang er maar een geschikt plekje is voor ieder soort!

Waar plaats je een hotel?

Je kunt een insectenhotel het beste op een zonnige plek hangen waarbij de ingang van het hotel op het zuiden zit. Een plekje in de schaduw kan eventueel ook, maar zorg er dan voor dat het hotel zo veel mogelijk uit de wind hangt en er geen regen naar binnen kan komen.

Een insectenhotel kan je het hele jaar door plaatsen. Soms kan het wel enige tijd duren voordat er insecten in komen wonen maar op den duur zal hij zeker gebruikt gaan worden! Let op: het hotel moet ook in de winter op hetzelfde plekje blijven hangen. Verplaatsen zorgt ervoor dat de insecten worden verstoord. Wanneer je het hotel zou verplaatsen naar een warmere plek, dan komen de insecten te vroeg uit waardoor ze het waarschijnlijk niet zullen overleven.

Nog een paar extra tips. Hang het hotel op minimaal kniehoogte en maximaal twee meter hoogte op en kies een plek waar veel bloemen aanwezig zijn. Hierdoor hebben de insecten voldoende voeding in de buurt van het hotel.

Laat de insecten maar komen!

Nu het hotel hangt, kunnen de gasten komen! Soms kan het voorkomen dat de insecten niet de weg naar het hotel kunnen vinden. Maar wat doe je dan? Check of het hotel toch niet te veel in de schaduw hangt, kijk of alle randen van de openingen mooi glad zijn en de buisjes de juiste grootte hebben. Is dit allemaal in orde? Dan is het gewoon afwachten.

Behandelen en vervangen van een hotel

Reinig een insectenhotel nooit en behandel het hotel niet met verf, olie etc. Dit komt namelijk ook niet in de natuur voor en hierdoor kan je insecten afschrikken. Gebruik daarom pure bijenwas, zonnebloemolie of olijfolie. Na een jaar of twee á drie ontstaan er langzaam scheurtjes in het hout en steeds minder insecten zullen de weg naar het hotel vinden. Vervang daarom het hotel voor een nieuwe. Doe dit wel met respect en gooi de oude niet zomaar weg. Laat deze nog een tijdje op een schaduwrijke plek staan zodat de insecten afscheid kunnen nemen.

Nu je alles weet over een insectenhotel kun je aan de slag! Wij hebben verschillende soorten hotels in ons assortiment en onze adviseurs helpen je graag!

Openingstijden

Delen