Jouw tuinverlichtingsplan

Jouw tuinverlichtingsplan

Het plaatsen van tuinverlichting is niet altijd een gemakkelijke klus. Want hoe geniet je ook ’s avonds van al het moois in je tuin? En hoe creëer je het mooiste effect in je tuin? Belangrijk is om voor je tuin een goed verlichtingsplan op te stellen. Wij hebben speciaal voor jou een stappenplan ontwikkeld waardoor je binnen zes stappen je tuinverlichtingsplan klaar hebt!

Stap 1 – Maak een globale plattegrond van je tuin

Belangrijk is om eerst een globale plattegrond van je tuin te maken. Hiermee heb je een goed overzicht van je eigen tuin en de plekken die verlicht dienen te worden. Denk hierbij aan de bomen, struiken, het terras, de schuur maar ook stroomaansluitpunten.

Stap 2 – Bepaal het zicht in je tuin

Bepaal vervolgens vanuit welke punten je jouw tuin inkijkt. Hier dient bij het plaatsen van tuinverlichting rekening mee gehouden te worden. Een tip hierbij is om een lichtpunt achterin de tuin te plaatsen, om een ruimtelijk effect te creëren.

Stap 3 – Bepaal het effect dat je met licht wilt creëren

Bepaal welke sfeer je wilt creëren met de tuinverlichting. Hier dient bij het kiezen van tuinverlichting rekening mee gehouden te worden. Wil je een romantisch effect? Kies dan voor geelgekleurde tuinverlichting. Wil je liever een modern en strak effect? Kies dan voor witte LED-verlichting.

Lees meer over onze tuinverlichting

Stap 4 – Bepaal de plekken waar je sfeer wilt creëren

Bepaal vervolgens op welke plekken je door middel van tuinverlichting sfeer wilt creëren. Denk hierbij aan een loungehoek, een plekje op de steiger, langs het tuinpad of de oprit.

Stap 5 – Bepaal de plekken waarop je licht nodig hebt

Bepaal de praktische plekken waarop je voldoende licht nodig hebt. Denk hierbij aan het sleutelgat van een buitendeur van de schuur of schutting. Het is handig om hier voldoende licht bij te hebben, zodat je deze terug kunt vinden in het donker. Hier wordt tuinverlichting met name om zijn functionele werking geplaatst. Zo heb je licht op de plekken waar je dat echt nodig hebt.

Stap 6 – Kies de bijzondere plekken in je tuin

Bepaal als laatste de plekken die je wilt accentueren door middel van tuinverlichting. Denk hierbij aan een tuinpad, vijver of een bijzondere plant. Door bijvoorbeeld spotjes onderaan een plant of boom te plaatsen, met de verlichting naar boven gericht, creëert je een sprookjesachtig en ruimtelijk effect. Heel tof!

Ontdek de Philips Hue buitenverlichting

Tuinverlichting aanleggen

Heb je een tuinverlichtingsplan opgesteld en de juiste tuinverlichting aangeschaft? Dan is de volgende stap het aanleggen van je tuinverlichting. Dat is geen gemakkelijke klus en daarom helpen we je een handje met onderstaand stappenplan. Zo kun je het aanleggen van jouw tuinverlichting helemaal zelf!

Laagspanning (12 volt) is veel gebruikte tuinverlichting. Deze verlichting is erg veilig en daardoor hoef je je geen zorgen te maken dat kinderen of gravende dieren in contact komen met de kabels. Je hoeft dus de bedrading ook niet diep in te graven en daardoor kun je deze verlichting eenvoudig zelf aansluiten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn:

  • lampen
  • stopcontact
  • een transformator
  • een prikkabel
  • optioneel: een kabelsplitser of verlenger

Werkwijze tuinverlichting aanleggen

Plaats als eerste de lampen op de gewenste plek in de tuin. Pak hiervoor jouw verlichtingsplan erbij zodat je precies weet hoelang de kabel moet zijn en hoeveel aftakkingen je nodig hebt. Tel vervolgens het vermogen van het totale aantal lampen die je wilt aansluiten bij elkaar op en bepaal op deze manier welke transformator je nodig hebt. Het totale vermogen (watt) van de lampjes moet niet hoger zijn dan die van de transformator. Bevestig de transformator op een paal, wand of muur. Sluit vervolgens de hoofdkabel aan op de transformator.

Leg de hoofdkabel uit in de tuin langs de plaatsen waar de nieuwe lampjes staan. Maak hierbij eventueel aftakkingen met kabelverbinders of kabelverlengers. Sluit vervolgens de lampjes aan op de hoofdkabel. Zet dan de transformator aan en test de lampen. Werk als laatste de kabels weg onder de grond of bedek deze in een border met een laagje aarde. Tijd om te genieten van jouw sfeervolle tuinverlichting!

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn op het gebied van tuinverlichting? Kom dan langs in onze winkel en laat je inspireren! Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze adviseurs helpen je graag!

Bekijk onze openingstijden!

Delen